12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMAE a inițiat demersuri pentru semnalarea autorităților italiene, după ce în presă...

MAE a inițiat demersuri pentru semnalarea autorităților italiene, după ce în presă au apărut informații că mii de românce sunt abuzate și exploatate în ferme și sere din Sicilia

Ministerul Afacerilor Externe a inițiat, luni, demersuri pentru a semnala autorităților italiene problema femeilor cu cetățenie română din regiunea Ragusa, ca urmare a unui reportaj apărut în presa internațională, care preciza că numeroase femei sunt victimele sclaviei moderne, fiind expoatate și abuzate sexual, informează News.ro.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Roma şi Consulatul României la Catania, are în atenţie situaţia semnalată în presă şi a iniţiat demersuri pe lângă autorităţile italiene, semnalând problema femeilor de cetăţenie română. Consulatul României la Catania a contactat atât Procuratura din cadrul Tribunalului din Ragusa, cât şi Comandamentul Carabinierilor din Monreale, provincia Palermo pentru informaţii suplimentare. Totodată, reprezentantul autorităţilor italiene a precizat faptul că, în declaraţia dată unei publicaţii nu s-a referit la persoane de naţionalitate română”, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, consulul român la Catania a solicitat o întrevedere cu prefectul din Ragusa, astfel că oficialii se vor întâlni în cursul săptămânii.

„Subliniem faptul că, până în acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români afectaţi de aceste incidente”, arată Ministerul Afacerilor Externe.

MAE subliniază din nou importanţa înregistrării voluntare a românilor aflaţi în străinătate la ambasadele şi consulatele României, în vederea primirii asistenţei consulare, în situaţii de urgenţă. „În strictă concordanţă cu prevederile convenţiilor internaţionale în materia exercitării competenţelor consulare, Ministerul Afacerilor Externe al României, prin Ambasada României la Roma şi Consulatul României la Catania, foloseşte în continuare toate mecanismele de cooperare cu autorităţile italiene competente, în scopul adoptării măsurilor imediate de verificare şi investigare a sesizărilor primite”, mai precizează sursa citată.

 

Potrivit unui reportaj realizat de The Observer, aproximativ 7.500 de femei sunt victimele sclaviei moderne în fermele și serele din Sicilia. Dintre acestea, majoritatea provin din România și trăiesc în condiții mizere, fiind obligate să muncească câte 12 ore pe zi, fără să fie plătite. Totodată, ele sunt victime ale agresiunilor sexuale și ale violurilor, mai notează sursa citată.

„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice. Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. 

Potrivit sursei citate, multe dintre ele pleacă din țară pentru a-și întreține familiile și copiii pe care îi lasă în România, precizează The Observer, care a stat de vorbă cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Astfel, ele au mărturisit că sunt violate și exploatate, fiind amenințate cu violență fizică, arme și șantaj.

Totuși, reportajul sugerează că, pe lângă teama femeilor de a se adresa poliției, nici autoritățile italiene nu prea își dau interesul să rezolve această problemă. Încercările de a aduce această chestiune în dezbaterea parlamentului de la Roma nu au dat rezultate, singurul demers mai notabil fiind o cerere adresată guvernului în anul 2015 să inițieze o investigație.

Numeroasele violuri comise asupra româncelor sunt confirmate și de numărul foarte mare al avorturilor în rândul femeilor românce din acea zonă. Astfel, deși româncele reprezintă numai 4% din populația feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate. De altfel, adesea ele vin la spital pentru avort însoțite de patronii lor sau de alți bărbați italieni. Pe lângă toate aceste abuzuri, condițiile de muncă sunt uneori chiar periculoase. O arată cazul unei alte românce care s-a îmbolnăvit și a născut prematur după ce a fost obligată să lucreze cu produse chimice, fără să i se ofere echipament de protecție.

 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă