6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea vrea adoptarea de urgență a Ordonanței 14

Liviu Dragnea vrea adoptarea de urgență a Ordonanței 14

Președintele Camerei Deputaților și șeful PSD, Liviu Dragnea, vrea adoptarea de urgență a Ordonanței de Urgență 14, prin care se abrogă modificările Codurilor penale solicitate prin Ordonanța de Urgență 13.

Dragnea a transmis către Camera Deputaților o cerere de adoptare a ordonanței în cel mai scurt timp permis de procedura parlamentară, motivând că, dacă “e vorba de o ordonanță de urgență, ea trebuie dezbătută în regim de urgență”. 

„În calitate de președinte al Camerei Deputaților şi de președinte al PSD, fac un apel către toți colegii din Parlament ca în cel mai scurt timp pe care ni-l permite procedura să adoptăm legea de aprobare a Ordonanței 14 privind abrogarea modificărilor Guvernului la cele două coduri. Înțeleg că toate partidele parlamentare își doresc acest lucru. Deci avem o cvasi-unanimitate în acest sens, ceea ce înseamnă că o respingere a OUG 14 este exclusă, iar prelungirea dezbaterilor pe acest subiect nu se justifică. ”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit comunicatului de presă.


Citește și opinia lui Grigore Cartianu, publicist-comentator, pe această temă: Votați Ordonanța 14 sau iese revoluție!

Acum, mingea se află în terenul Parlamentului. Presiunea s-a mutat cu totul în Casa Poporului. Aleșii neamului au de făcut un gest cât se poate de simplu: să dezbată urgent Ordonanța 14 și s-o aprobe prin vot. Ar fi simplu pentru niște oameni de bună-credință, dar Parlamentul și-a pierdut de mult această calitate. Cu actuala majoritate PSD-ALDE, șansele de revenire la normalitate sunt minime. Mai ales că în fruntea celor două Camere, dar și a celor două partide de guvernământ, se află două personaje cărora aprobarea Ordonanței 14 le-ar deschide larg porțile pușcăriei. Vor vota Dragnea și Tăriceanu propria împușcăriere? Își vor lăsa ei oștirile parlamentare să voteze conform propriei conștiințe?


Șeful PSD a adăugat că dezbaterea în procedură de urgență a OUG 14 decurge chiar din natura actului normativ, nemaifiind necesară o solicitare specială în această privință.

„Am văzut că unele partide au cerut dezbaterea în procedură de urgență a OUG 14. Nu e nevoie de o solicitare expresă pentru acest lucru. Întrucât e vorba de o ordonanță de urgență, ea trebuie dezbătută în regim de urgență. Așa spune Constituția României la art. 115, alin. 5. Ceea ce solicit eu este ca această procedură de urgență să fie parcursă în cel mai scurt timp permis de regulament, astfel încât Parlamentul să voteze pentru abrogarea Ordonanței 13 și să trimită rapid legea spre promulgare”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

În 5 februarie, Guvernul a adoptat Ordonanța 14 privind abrogarea OUG 13, pentru modificarea și completarea Codurilor Penale, în urma protestelor masive de stradă. Actul normativ a fost publicat, în aceeași zi, în Monitorul Oficial. Ordonanța 13 prevedea dezincriminarea conflictului de interese, slăbea instituția denunțătorului și stabilea pragul de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu.  


Citește și:  O decizie care relansează dezbaterea pe acțiunile împotriva Justiției. CCR a refuzat să se pronunțe pe ordonanța amnistiei mascate

În România, se pot emite, în viitor, chiar și noaptea, ordonanțe de urgență care dezincriminează orice tip de infracțiune, inclusiv genocidul, omorul, tortura sau violul, iar judecătorii Curții Constituționale a României nu le vor bloca înainte de a produce efecte, chiar dacă sunt sesizați legal din timp. Aceasta este esența deciziei de joi a CCR prin care a fost respinsă sesizarea de neconstituționalitate la OUG 13 (ordonanța amnistiei mascate), care a scos sute de mii de oameni în stradă.


Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă