13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea consideră că trebuie analizate inclusiv informațiile care țin de viața...

Liviu Dragnea consideră că trebuie analizate inclusiv informațiile care țin de viața privată, din arhiva SIPA, dacă se vor dovedi utile anchetei

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, consideră că este necesar ca toate datele din arhiva SIPA, inclusiv cele care dețin detalii intime despre magistrați, trebuie să fie studiate atent.

„Dacă sunt unele informaţii care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care ţin de viaţa privată, informaţii care ar putea să ne ajute să înţelegem dacă în anii trecuţi, poate acum nu mai e cazul, dar cine ştie, informaţiile de acolo au influenţat anumite decizii ale unor instanţe, trebuie să ajungem la aceste informaţii", a spus Liviu Dragnea, întrebat despre desecretizarea arhivelor SIPA.

În ceea ce priveșt anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat, luni, că va publica lista arhivelor care au accesat arhiva SIPA, Liviu Dragnea a răspuns.

„Cred că trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate într-o anumită perioadă, sau mai sunt influenţate şi astăzi, de alte lucruri decât probleme din dosar", a mai spus Liviu Dragnea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni pe Facebook că va publica numele celor care au „vizitat" arhiva SIPA, eventual şi numărul „vizitelor".

„Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiției române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață. Primul pas – voi publica numele celor care au <<vizitat>> arhiva, eventual și numărul <<vizitelor>> efectuate!”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook. 

Ulterior, el a revenind precizând că va face publică lista numelui joi. „Așa, dacă vreți e un enunț general, adevărul, întotdeauna și în orice domeniu, trebuie să iasă la suprafață. Evident, m-am referit la adevărurile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe, și arhiva asta SIPA, vedeți, constituie o preocupare pentru toată lumea: și în dezbaterea publică, și jurnalistică, și în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând competențele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aceste adevăruri", a declarat Tudorel Toader.

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".


Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă