11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea: Comisia SRI trebuie să verifice acuzațiile lansate de Ana Maria...

Liviu Dragnea: Comisia SRI trebuie să verifice acuzațiile lansate de Ana Maria Pătru pe tema licitațiilor câștigate suspect de firma Siveco. Președintele Comisiei confirmă că se va discuta săptămâna viitoare

UPDATE 20,45: Comisia parlamentară pentru controlul asupra SRI va discuta săptămâna viitoare informațiile prezentate de fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru, în scrisoarea adresată Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat marți președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, citat de Agerpres.

"Ca principiu, noi suntem atenți la tot ce se discută în spațiul public despre SRI, iar decizia de a audia sau a face o verificare pe un subiect sau altul o luăm în ședința de comisie. Vom discuta săptămâna viitoare — miercuri. Orice sesizare sau afirmație care privește SRI a fost și va fi verificată de comisie, dar decizia o luăm împreună. Am citit și eu ce a declarat doamna Pătru, afirmațiile privesc o posibilă colaborare a doamnei de la SIVECO, Socol, cu SRI și trimiterea la faptul că ar fi fost sprijinită în obținerea anumitor contracte. Vom discuta în cadrul comisiei cu siguranță și acest aspect și vom decide ce avem de făcut", a spus Adrian Țuțuianu.


Comisia parlamentară de control asupra SRI ar trebui să verifice afirmaţiile făcute de fosta preşedintă a Autorității Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, potrivit căreia firma SIVECO a câștigat în mod suspect licitații pentru softurile folosite în alegeri, a declarat marți președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Firma Siveco este controlată de Irina Socol, apropiată de fosta conducere a SRI.

„Dar a apărut această informaţie care este parte dintr-o declaraţie oficială făcută de fosta preşedinte AEP, arestată într-o perioadă extrem de complicată, importantă, în timpul alegerilor la parlamentare. Din moment ce a făcut această afirmaţie, cred că cei din Comisia SRI ar trebui să o verifice. Probabil că vor ajunge la concluzia că nu-i adevărat, dar această informaţie nu trebuie să plutească în aer”, a spus Dragnea.

El a susţinut că orice informaţie despre SRI trebuie lămurită pentru a nu lăsa să planeze asupra acestei instituţii nicio bănuială.

„Orice apare despre SRI – şi nu numai – trebuie să fie lămurit, pentru că este o instituţie extrem de importantă pentru stabilitatea României şi nu trebuie să planeze asupra acestei instituţii nicio bănuială. (…) Apar zvonuri, informaţii pe surse, cel mai bine e să se verifice şi ăsta e un moment foarte bun”, a mai spus Dragnea.

Vicepreşedintele AEP în 2009, Ana-Maria Pătru, a transmis, luni, o scrisoare Comisiei de anchetă a scrutinului din 2009 în care precizează că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO, controlată de Irina Socol, câştiga licitaţiile pentru softuri.

Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor. Consider însă că e suspect faptul că Siveco, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câştigă aceste licitaţii pentru softuri de numărare a votului şi transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a scris Pătru.

Potrivit acesteia, intuiţia sa şi relaţia de prietenie care a legat-o de Irina Socol începând cu 2009 îi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI pentru că există „suspiciunea rezonabilă” că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI.

„În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a mai scris Pătru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă