Legile Justiției, modificate de liderii coaliției de guvernare. Tudorel Toader: Legile Justiției nu trebuie judecate dar pot fi modificate

de Iulia Iancu , Mihai Diac , 31 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 16:34, 31 octombrie 2017
Foto: Arhivă

UPDATE 16,30 Tudorel Toader a declarat că nu trebuie judecate modificările la Legile Justiţiei aduse în Parlament, deoarece modificările pot fi la rândul lor schimbate, forma finală urmând să fie dată abia după avizul Comisiei de la Veneţia.


UPDATE 15.40: Uniunea Salvați România îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să retragă din Parlament proiectul de modificare a legilor Justiției și să îl supună unei dezbateri publice reale, care să reunească toți actorii care pot contribui la modernizarea legislației, se arată într-un comunicat de presă remis Agerpres.

"Uniunea Salvați România se opune introducerii în procedură de urgență a proiectului de modificare a legilor Justiției în Parlament. Astăzi, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, Ionuț Moșteanu a propus din partea USR ca legile Justiției să nu intre în procedură de urgență, dar majoritatea PSD-ALDE s-a impus în fața opoziției. (...)

USR a semnalat, prin deputatul Stelian Ion, care face parte din Comisia specială pentru sistematizarea legislației din domeniul justiției, că ministrul Tudorel Toader a adus într-o mapă proiectul de modificare a legilor Justiției și fără nicio explicație nu și-a mai asumat acest proiect major'', se arată în comunicatul USR.

UPDATE 15.30: Președintele României este ultimul decident în privința numirii sau revocării procurorilor sau judecătorilor, putând refuza doar o singură dată motivat o astfel de decizie, este una dintre modificările aduse celor trei legi ale Justiției prin noul proiect depus marți la Parlament.

"O modificare pe care noi am cuprins-o în Legea 303 este cea care vizează numirile, cât și revocările în funcțiile importante, fie că discutăm de Parchet, fie că discutăm de Înalta Curte. Acolo ultimul decident este președintele României, astfel încât acesta — am spus noi motivat — nu poate refuza decât odată numirea sau revocarea judecătorilor sau procurorilor.

Și în cazul numirii și în cazul revocării noutatea este că președintele României este cel care decide atunci când numește sau când îl revocă să aibă posibilitatea numai o singură dată motivat", a declarat președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache.

UPDATE 15.10: Ministrul Tudorel Toader a declarat, după ce Legile Justiției au fos modificate, că se aștepta la acest demers, important, fiind, însă ca "modificările să îmbunătățească proiectul de lege".

"Ştiam că unii parlamentari vor prelua proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca iniţiativa proprie. Ştiam că vor fi unele modificări. Prin dezbateri vor surveni şi alte modificări. Important este ca modificările care vor surveni să îmbunătăţească proiectul de lege", a declarat Tudorel Toader pentru Știri pe surse.


Liderii coaliției de guvernare PSD - ALDE vor modifica pachetul de Legi ale Justiției, fiind nemulțumiți de propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader, potrivit Digi24.

Astfel, președintele rămâne implicat în procesul de numire a procurorilor șefi, chiar dacă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că varianta lui Tudorel Toader era mai bună și că președintele trebuie eliminat din procesul numirile, astfel încât să fie eliminat factorul politic.

Pe de altă,  parte, șeful statului a fost eliminat din procedura revocării procurorilor șefi.  Pe de altă parte, în cazul propunerii pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, şeful statului are dreptul să refuze o singură dată.

În ceea ce privește Inspecția judiciară, aceasta va fi un organ independent, controlat de o comisie din care vor face parte mai multe instituții, inclusiv CSM.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus astăzi că în opinia sa nu ar fi bine ca Inspecția judiciară să fie în subordinea Ministerului Justiției.

„Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege. Eu i-am spus domnului Iordache să ţină cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea publică pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a spus Liviu Dragnea.

Într-una dintre legi se introduce o secțiune nouă, Direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori. Aici se detaliază cum anume, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se va înființa și va funcționa această direcție care va avea drept competențe efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile comise de magistrați, inclusiv cei care au calitatea de membri CSM și judecători sau procurori militari.

Legile vor trece prin Parlament în procedură de urgență.

Comentarii

 • Victor Goliac

  12 noiembrie 2017 21:22

  Dupa "negocierile" dlui Tariceanu cu Tudorel Toader avem un rezultat asteptat de PSD-ALDE !Acesta este pentru poporul roman ? Cine i-a ales, cu acea majoritate covarsitoare ?Tudorel Toader a devenit ...cu clopotei !...

  raspunde comentariului
 • ilidia

  02 noiembrie 2017 11:35

  Asta da logica de "specialist in drept"... Adica hai sa le modificam cum ne convine fara sa le mai "judecam"...cititi analizam.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  31 octombrie 2017 21:54

  CE STIM DESPRE DRAGNEA SI SERBAN ? LIVIU DRAGNEA ESTE UN BANDIT SI SERBAN NICOLAE ESTE UN PORC. INTREAGA TARA STIE DE CE.

  raspunde comentariului
 • INTOARCEREA LA ERA COMUNISTĂ !!!!

  31 octombrie 2017 19:11

  Tovarășii TARICEANOVICI-SĂ-FACEM-O-DISCUȚIE-LENIN și DRAGNEAVICI-STALIN își votează VIITORUL pentru a-și păstra AVEREA și LIBERTATEA. Parlamentarii PSD-ALDE, adică COMUNIȘTII Marii Adunări Naționale își impun majoritatea pentru ca LEGILE JUSTIȚIEI să le fie favorabile. Aceste ******* COMUNISTE, adică NIȘTE GUNOAIE UMANE care ar trebui să ajungă după GRATII, VOR SĂ SCAPE BASMA CURATĂ ASCUNZANDU-SI HOȚIILE, ILEGALITĂȚILE ÎN SPATELE UNOR LEGI CARE SĂ LE APERE INTERESELE MATERIALE ȘI FINANCIARE. În tot acest timp, Guvernul va adopta LEGILE FISCALE prin care POPORUL ESTE MINȚIT CA ÎI VA FI MĂRIT SALARIUL. ÎN FAPT, NOI, CEI MULȚI ȘI PROSTI NE VOM PLĂTI TAXELE ȘI VOM RĂMÂNE LA FEL DE SĂRĂCI ȘI DE PROSTI. SOMNUL NAȚIUNII NAȘTE MONȘTRII !!!!! ROMÂNI, TREZITI-VA !!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • node

  31 octombrie 2017 18:28

  MANTOIU ELENA FELICIA , NE-AM SATURAT DE ACESTI NESIMTITI CARE-SI BAT JOC DE ROMANI SI ROMANIA DE APROAPE 30 DE ANI

  raspunde comentariului
 • Vrem sa stim!

  31 octombrie 2017 16:38

  Ce parere au Dragnea si Tariceanu, cei doi sefi din parlament, in legatura cu declaratia lui Serban Nicolae despre luptatorii anticomunisti, din munti, la instalatarea dictaturii comuniste! Alte ziare, Adevarul, Hot News, etc, au publicat articole despre discursul lui Serban Nicolae. RL se preface ca nu a auzit despre asa ceva!

  raspunde comentariului
 • vasile

  31 octombrie 2017 15:38

  Magistrații să fie anchetați numai cu avizul CSM, după modelul parlamentarilor. Dacă CSM refuză, procurorii și magistrații să nu poată fi anchetați. Un terchea-berchea-parlamentar nu poate fi mai presus de un judecător sau procuror.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design