14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportLegile Justiției, modificate de liderii coaliției de guvernare. Tudorel Toader: Legile Justiției...

Legile Justiției, modificate de liderii coaliției de guvernare. Tudorel Toader: Legile Justiției nu trebuie judecate dar pot fi modificate

UPDATE 16,30 Tudorel Toader a declarat că nu trebuie judecate modificările la Legile Justiţiei aduse în Parlament, deoarece modificările pot fi la rândul lor schimbate, forma finală urmând să fie dată abia după avizul Comisiei de la Veneţia.


UPDATE 15.40: Uniunea Salvați România îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să retragă din Parlament proiectul de modificare a legilor Justiției și să îl supună unei dezbateri publice reale, care să reunească toți actorii care pot contribui la modernizarea legislației, se arată într-un comunicat de presă remis Agerpres.

"Uniunea Salvați România se opune introducerii în procedură de urgență a proiectului de modificare a legilor Justiției în Parlament. Astăzi, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, Ionuț Moșteanu a propus din partea USR ca legile Justiției să nu intre în procedură de urgență, dar majoritatea PSD-ALDE s-a impus în fața opoziției. (…)

USR a semnalat, prin deputatul Stelian Ion, care face parte din Comisia specială pentru sistematizarea legislației din domeniul justiției, că ministrul Tudorel Toader a adus într-o mapă proiectul de modificare a legilor Justiției și fără nicio explicație nu și-a mai asumat acest proiect major'', se arată în comunicatul USR.

UPDATE 15.30: Președintele României este ultimul decident în privința numirii sau revocării procurorilor sau judecătorilor, putând refuza doar o singură dată motivat o astfel de decizie, este una dintre modificările aduse celor trei legi ale Justiției prin noul proiect depus marți la Parlament.

"O modificare pe care noi am cuprins-o în Legea 303 este cea care vizează numirile, cât și revocările în funcțiile importante, fie că discutăm de Parchet, fie că discutăm de Înalta Curte. Acolo ultimul decident este președintele României, astfel încât acesta — am spus noi motivat — nu poate refuza decât odată numirea sau revocarea judecătorilor sau procurorilor.

Și în cazul numirii și în cazul revocării noutatea este că președintele României este cel care decide atunci când numește sau când îl revocă să aibă posibilitatea numai o singură dată motivat", a declarat președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache.

UPDATE 15.10: Ministrul Tudorel Toader a declarat, după ce Legile Justiției au fos modificate, că se aștepta la acest demers, important, fiind, însă ca "modificările să îmbunătățească proiectul de lege".

"Ştiam că unii parlamentari vor prelua proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca iniţiativa proprie. Ştiam că vor fi unele modificări. Prin dezbateri vor surveni şi alte modificări. Important este ca modificările care vor surveni să îmbunătăţească proiectul de lege", a declarat Tudorel Toader pentru Știri pe surse.


Liderii coaliției de guvernare PSD – ALDE vor modifica pachetul de Legi ale Justiției, fiind nemulțumiți de propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader, potrivit Digi24.

Astfel, președintele rămâne implicat în procesul de numire a procurorilor șefi, chiar dacă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că varianta lui Tudorel Toader era mai bună și că președintele trebuie eliminat din procesul numirile, astfel încât să fie eliminat factorul politic.

Pe de altă,  parte, șeful statului a fost eliminat din procedura revocării procurorilor șefi.  Pe de altă parte, în cazul propunerii pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, şeful statului are dreptul să refuze o singură dată.

În ceea ce privește Inspecția judiciară, aceasta va fi un organ independent, controlat de o comisie din care vor face parte mai multe instituții, inclusiv CSM.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus astăzi că în opinia sa nu ar fi bine ca Inspecția judiciară să fie în subordinea Ministerului Justiției.

„Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege. Eu i-am spus domnului Iordache să ţină cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea publică pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a spus Liviu Dragnea.

Într-una dintre legi se introduce o secțiune nouă, Direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori. Aici se detaliază cum anume, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se va înființa și va funcționa această direcție care va avea drept competențe efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile comise de magistrați, inclusiv cei care au calitatea de membri CSM și judecători sau procurori militari.

Legile vor trece prin Parlament în procedură de urgență.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă