6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLegea privind doctoratele, contestată de PNL la Curtea Constituțională

Legea privind doctoratele, contestată de PNL la Curtea Constituțională

PNL a anunțat, joi, că va contesta Legea privind doctoratele la Curtea Constituțională. Astfel, liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu a calificat votul senatorilor liberali drept o „eroare”, potrivit Mediafax.

„Din păcate săptămâna trecută votul colegilor noştri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaştem, au fost avertizaţi şi au fost atenţionaţi de conducerea partidului că în orice situaţie trebuie să respecte deciziile BPN. În consecinţă, ca să încercăm să reparăm această abordare neprincipială, astăzi, Grupul PNL de la Senat a depus o sesizare la CCR asupra legii care modifică OUG 4/2016”, a anunţat Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a explicat că primul element luat în considerare la sesizarea de neconstituţionalitate este că nu se respectă principiul bicameralismului. „Actul normativ, când s-a reîntors de la preşedinte şi a trecut prin Camera Deputaţilor, nu a suferit nicio modificare. (…) Când a ajuns la Senat acolo s-au făcut peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea. Ca să avem principiul bicameralismului ar fi trebuit ca Senatul să ducă proiectul de lege către Camera Deputaţilor, să se exprime şi Camera Deputaţilor şi apoi să se întoarcă la Senat, conform procedurilor constituţionale şi deciziilor CCR”, a mai precizat el.


CITEȘTE ȘI: Dosare în serie pentru plagiatori celebri


 

Un alt argument invocat este legat de modul în care a fost votată legea, aflată în faza reexaminării. „Al doilea se referă la forma înşelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, în care a fost supus la vot proiectul de lege. Preşedintele de şedinţă a supus la vot proiectul de lege de aprobare a OUG 4/2016, după ce s-a exprimat votul şi aici este şi o confuzie care s-a strecurat în mintea unor senatori liberali, după aceea nu a mai supus nimic la vot. Procedura spune că se supune la vot raportul comisiei de specialitate privind acceptarea sau neacceptarea cererii de reexaminare şi după ce se votează raportul se supune din nou la vot legea în ansamblul ei, în forma reexaminată. Ceea ce nu s-a întâmplat la Senat”, a susţinut Eugen Nicolăescu.


CITEȘTE ȘI: Parlamentul ruşinii naţionale. Legea Ecaterinei Andronescu, care protejează plagiatorii, a fost adoptată în Senat


Potrivit acestuia, PNL lucrează deja la un proiect de lege care să abroge toate modificările care s-au făcut în Senat, dacă la CCR nu se va găsi răspunsul pozitiv, urmând ca acesta să fie depus, cel mai probabil, săptămâna viitoare. El a adăugat că proiectul de lege va fi semnat şi de senatorii care au votat legea de aprobare a OUG 4/2016 în Senat.

Senatul a respins, luni, cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi „pentru”, în timp ce „împotrivă” au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut.


CITEȘTE ȘI: FRĂȚIA PLAGIATULUI. Prim-vicepreședintele liberal Teodor Atanasiu și alți 11 senatori PNL au votat alături de Ecaterina Andronescu legea pentru salvarea plagiatorilor. PNL apelează la CCR, Cioloș și Iohannis pentru a-și salva onoarea


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă