23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportUPDATE. Legea grațierii, discutată de Comisia Juridică. Dialog savuros între Traian Băsescu...

UPDATE. Legea grațierii, discutată de Comisia Juridică. Dialog savuros între Traian Băsescu și Tudorel Toader. Șeful PMP: Problema e că băgăm oameni în pușcărie și trebuie să facem ceva acum. Ministrul Justiției: Aici suntem de acord, dar i-am băgat deja

Comisia juridică a Senatului a decis astăzi să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de dezbatere la proiectul de lege privind graţierea de la 45 la 60 de zile. Termenul de adoptare tacită stabilit iniţial de Biroul permanent pentru acest act normativ se împlineşte pe 25 aprilie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a participat la dezbaterea în Comisia juridică a Senatului a proiectului de lege privind graţierea unor pedepse. De asemenea, la dezbateri a fost prezent şi senatorul PMP Traian Băsescu, care nu este membru al comisiei dar și-a prezentat propriile amendamente. Atât Traian Băsescu cât și Șerban Nicolae (PSD) au amendamente care ar lărgi sfera de acordare a grațierii.

UPDATE : Dialog savuros între Traian Băsescu și ministrul Justiției Tudore Toader. Traian Băsescu: „Problema e că băgăm oamenii în puşcărie şi trebuie să facem ceva acum“. Răspunsul lui Toader: „Aici suntem de acord, dar i-am băgat deja”.

UPDATE: Traian Băsescu nu s-a rezumat la prezentarea propriilor amendamente ci a ținut un comentariu extins despre necesitatea legii grațierii.

”Nu pot să nu constat că din 27.500 din oameni încarceraţi, dar 1,26% sunt condamnaţi pentru corupţie. Mă refer la cele patru componente ale corupţiei. Aş face câteva observaţii referitoare la termenul de graţiere de cinci. Cred că că acest termen va stimula ca pedepsele date să fie peste cinci ani pentru a nu beneficia de graţiere. Cu cât mai mulţi ani sunt daţi cu atât mai mult e erou procurorul şi judecătorul. Trebuie să recunoaştem că avem o practică judiciară absolut neuniformă. pentru aceeaşi faptă la Alba Iulia poţi să primeşti trei ani, la Curtea de Apel Bucureşti poţi să primeşte opt ani. Cum închidem acest risc? Aş vrea să atenţionez că foarte mulţi, şi în mod deosebit demnitarii, nu au avut parte de procese corecte. Şi din acest punct de vedere aş vrea să prezint doar evenimentul supermediatizării cu cătuşe, fie că erau în provincie, fie la Bucureşti. Pentru aceşti oameni va fi greu o judecată corectă. Avem un caz la CEDO şi pronunţarea Popovici versus Bulgaria. La noi e o practică această plimbare a cătuşelor. La noi au lipsit cătuşele pentru picioare, dar în rest am fost campioni”, a declarat Băsescu. .

​UPDATE: Comisia juridică a Senatului a decis să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de dezbatere la proiectul de lege privind graţierea de la 45 la 60 de zile. Termenul de adoptare tacită stabilit iniţial de Biroul permanent pentru acest act normativ se împlineşte pe 25 aprilie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a participat la dezbaterea în Comisia juridică a Senatului a proiectului de lege privind graţierea unor pedepse. De asemenea, la dezbateri a fost prezent şi senatorul PMP Traian Băsescu, care nu este membru al comisiei dar și-a prezentat propriile amendamente. Grupul PMP nu are reprezentant în Comisia juridică, dar senatorii PMP participă la şedinţă fără drept de vot.

UPDATE: Ministrul Justiției Tudorel Toader, prezent la Comisia juridică,  a confirmat afirmat că marți CEDO va pronunța decizia pilot în cazul condițiilor din penitenciare. El a anunțat că după decizia CEDO va prezenta măsurile pe care le va lua România. Ministrul a declarat că speră ca judecătorii CEDO să nu se aștepte ca „peste noapte noi să fim cei mai buni". Declarațiile au fost făcute în contextul în care în cadrul comsiei s-a propus prelungirea termenului de adoptare tacită a proiectului legii grațierii.

„Legea e de complexitate deosebită şi din altă perspectivă. Mâine, CEDO se va pronunţa în legătura cu decizia pilot cu referire la condiţiile din penitenciare. Ceea ce discutăm aici e un segment din politica penală. Eu, ca ministru al Justiţiei, ce aş putea afirma: Guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea acelor condiţii precare din închisoare. Avem Legea graţierii pe care o discutaţi şi care va rezolva secvenţial problema din penitenciare. Mai avem şi modificarea Codului Penal, o măsură complementară celei de astăzi”, a declarat Toader.

UPDATE: La şedinţă au venit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi senatorul Traian Băsescu, autorul unor amendamente controversate.

Comisia juridică a Senatului reia, astăzi, dezbaterile pe tema legii grațierii. La textul inițial au fost propuse mai multe amendamente care pot lărgi sfera infracțiunilor pentru care se poate acorda grațierea.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus o serie de amendamente, care prevăd, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. După ce președintele PSD Liviu Dragnea s-a dezis de amendamente, Șerban Nicolae s-a arătat dispus să le retragă, fără a face un astfel de pas.

Fostul președinte Traian Băsescu  a depus o serie de amendamente prin care vor fi grațiate pedepsele de sub zece  ani şi reduc sentinţele pentru mamele condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie.

“Ceea ce eu propun prin amendamentele depuse la legea graţierii: îndepărtarea elementelor de neconstituţionalitate”, s-a justificat Băsescu. Traian Băsescu a criticat faptul că sunt exceptate de la graţiere mamele care au în întreţinere un copil de până la 14 ani şi au făcut fapte de corupţie. Aceleaşi propuneri arată că pot fi graţiate o serie de infracţiuni prevăzute de Codul Penal: violare de domiciliu, furtul calificat, gestiunea frauduloasă, înşelăciunea, delapidarea, abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiunile de corupţie, conflictul de interese. Preşedintele PMP a propus ca indiferent de tipul de faptă care s-a comis şi a produs daune, fie că se încadrează sau nu la fapte de corupţie să se poată proceda la graţiere cu un angajament de a plăti despăgubirile timp de trei ani.



 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă