18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportLaura Codruța Kovesi: Nu cred că DNA va rezolva corupţia din România

Laura Codruța Kovesi: Nu cred că DNA va rezolva corupţia din România

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că nu crede că DNA va rezolva corupţia din România, mai ales în condițiile în care, în aproape jumătate din județele din ţară, au fost primari sau președinți de Consiliu Judeţean anchetaţi pentru corupţie, informează Mediafax.

„Pentru mine și pentru colegii mei este extrem de greu să explicăm, cel puțin din punct de vedere juridic, cum de se întâmplă în continuare aceste lucruri. Spre exemplu, dacă vorbim de administrația publică locală, în aproape jumătate din județele României am avut primari de reședință de județ sau președinți de consilii județene care în ultimii doi ani au fost investigați, învinuiți, trimiși în judecată, unii dintre ei chiar condamnați. Cu toate acestea constatăm că infracțiunile se comit în continuare”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Digi24.

Citește și: Ce spune Kovesi despre dosarul lui Oprescu

Şeful DNA a adăugat că nu crede că instituţia pe care o conduce va rezolva problema corupţiei în România, susţinând că degeaba sunt arestaţi medici sau profesori atât timp cât sistemul de sănătate sau cel de învăţământ rămân aceleaşi.

„Este foarte important ca toți cei din societatea românească să conștientizeze acest lucru și în special conducătorii din instituții mă aștept să ia poziție cu privire la acest lucru. Nu cred că DNA va rezolva corupția din România, dar cred cu convingere şi cu tărie că această luptă pe care DNA o duce pentru a combate corupție trebuie dublată de măsuri preventive. Degeaba arestăm medici în fiecare an dacă în sistemul de sănătate procedurile rămân aceleași. Degeaba arestăm profesori care dau subiectele la bacalaureat, dacă modul în care se desfășoară aceste examene rămâne același. Cred că este foarte important să se ia măsuri de prevenire,să se identifice riscurile şi vulnerabilităţile pe tipologiile pe care noi le constatăm, în așa fel încât să încercăm împreună să reducem acest fenomen. Nu arestând oameni vom reduce noi corupția în România”, a precizat procurorul şef al DNA.

Citește și: Kovesi dezvăluie numărul dosarelor pe care DNA le are în lucru

Kovesi a susţinut că, în opinia sa, a avut loc şi o schimbare de mentalitate, având în vedere că tot mai multe persoane au sesizat la DNA că li s-a cerut sau li s-a oferit mită.

“Pe de altă parte, faptul că am investigat dosare în care au fost implicate persoane ce au deținut funcții importante în instituțiile statului i-a încurajat foarte mult pe cetățeni să vină înspre noi. Au prins încredere în ceea ce face DNA și sunt foarte multe sesizări care vin de la cetățeni și care vizează fapte de corupție în administrația publică locală sau centrală. Am observat în ultima perioadă de timp că s-a produs o schimbare de mentalitate, cetățenii sunt foarte revoltați atunci când li se cere mită și au început să facă sesizări înspre DNA. Mai mult decât atât, există şi anumite persoane care dețin funcții de conducere și care atunci când li se oferă mită încep să facă denunțuri către DNA și să ne anunțe că sunt persoane care le oferă mită pentru a-și îndeplini într-un anumit fel atribuțiile de serviciu. Cred că totuşi o schimbare de mentalitate a avut loc”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă