11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportKovesi, despre afirmațiile procurorului revocat Mihaela Moraru Iorga privind un dosar al...

Kovesi, despre afirmațiile procurorului revocat Mihaela Moraru Iorga privind un dosar al Elenei Udrea: Nu am cerut niciodată procurorilor să dispună anumite măsuri sau soluţii

UPDATE: Mihaela Moraru Iorga susține că revocarea sa din DNA la cererea lui Kovesi ar putea fi legată de un dosar pe numele fostului soț al procurorului-șef: Nu știu dacă are legătură sau nu are legătură, dar este posbil. Pot să văd spun că eu am făcut totul ca la carte în acest dosar


Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a precizat, într-un interviu acordat Ziare.com,  că nu a cerut niciunui procuror să dea o anumită soluție într-un dosar. Precizarea vine după ce, Mihaela Moraru Iorga, procuror anticorupție revocat la solicitarea lui Kovesi, a susținut că i s-ar fi cerut, printr-un intermediar, să o reţină pe Elena Udrea într-un dosar, deşi Camera Deputaţilor nu și-a dat avizul pentru arestarea acesteia.

„Nu am cerut niciodată procurorilor să dispună anumite măsuri sau soluţii. În ceea ce priveşte anumite măsuri preventive, nu vreau să particularizez cu un dosar sau un procuror, rolul meu ca procuror-şef intervine într-o unică situaţie, când se solicită un aviz pentru ridicarea imunităţii, dacă procurorul de caz consideră că se impune măsura reţinerii sau arestării prevenitive faţă de de un senator sau deputat. (…) Dar niciodată, niciodată, nu doar de când sunt procuror şef DNA, ci şi când am fost procuror general, nu am cerut unui procuror să propună o arestare preventivă sau să dea o anumită soluţie într-un dosar. Dacă făceam aşa ceva, în cei 10 ani cred că aş fi avut plângeri la CSM”, a spus procurorul-șef al DNA.



 

 

În ceea ce privește revocarea procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, Laura Codruța Kovesi a afirmat că a dispus o serie de verificări ale dosarelor repartizate celor doi, în luna martie, în urma lor reieșind că procurorii trebuie revocaţi din funcţii.

„Din verificările făcute, am constatat că au fost încălcate anumite norme care impuneau revocarea celor doi procurori din fruntea DNA. Eu am dispus nişte controale în care au fost implicaţi cei doi procurori încă din martie şi înregistrarea din şedinţă a fost făcută la sfârşitul lunii martie. Procedura controlului, a dosarelor pe care el le are în lucru, nu se termină într-o zi sau două. Mai ales când e vorba de un procuror cu 100 de dosare, ca dna procuror”, a mai spus șefa DNA. 

În 4 iulie, procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiată la Secţia pentru procurori în cazul cererii se revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut că Elena Udrea să fie reţinută, însă ea a impus măsura controlului judiciar.


Citește și:  Șefa DNA, despre înregistrările în care le-ar fi dat ordine procurorilor: Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt anumite afirmaţii pe care nu le-am făcut. Nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, susține, într-un interviu pentru Ziare.com, că nu i-a impus niciunui procuror să facă testul poligraf, în cadrul anchetei privind presupusele înregistrări de la o ședință.


Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce doi procurori din funcție, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf.

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.

În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă