10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, la Summitul ”Inițiativei celor trei Mări”: România va continua să...

Klaus Iohannis, la Summitul ”Inițiativei celor trei Mări”: România va continua să fie un susținător activ și angajat al legăturii transatlantice. Evenimentul va fi găzduit, în 2018, de România

UPDATE 15.15: Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Summitul „Inițiativei celor trei Mări”, că legătura transatlantică este vitală, potrivit Agerpres.

„România va continua să fie un susținător activ și angajat al legăturii transatlantice, care este vitală, deoarece reprezintă însăși coloana vertebrală a civilizației noastre occidentale. Trebuie să lucrăm împreună pentru a o face mai puternică. Cred că avem o recunoaștere comună a faptului că UE are nevoie de SUA și Statele Unite au nevoie de UE", a afirmat Iohannis, la prima sesiune a Summitului "Inițiativei celor Trei Mări" de la Varșovia.

Iohannis a arătat că prezența președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în Europa Centrală și de Est este foarte apreciată și reprezintă o dovadă clară a angajamentului SUA pentru securitatea și prosperitatea acestei regiuni și a întregii Europe.

„Prezența președintelui SUA aici este în aceeași măsură o dovadă a unui angajament sporit al SUA pentru extinderea legăturilor economice cu partenerii săi europeni, cu scopul de a atinge prosperitatea noastră comună", a mai spus șeful statului.

El a amintit de vizita sa de luna trecută în Statele Unite ale Americii.„Sunt ferm convins că, după întâlnirea noastră, relația noastră bilaterală este mai puternică decât oricând și sper că a arătat că vă puteți baza întotdeauna pe România ca fiind unul dintre cei mai de încredere aliați NATO ai SUA și ca un partener activ și angajat'', a menționat Iohannis.

Președintele Iohannis a subliniat că România este, de asemenea, un „susținător ferm al unității în cadrul unei UE reînnoite, care trebuie să meargă mână în mână cu unitatea transatlantică".

„Vremurile s-au schimbat, dar spiritul ei trebuie să fie amintit și prezervat. Eficiența economică și bunăstarea cetățenilor noștri rămân, așa cum au fost invocate de George Marshall, premise de stabilitate politică și pace. Astăzi, toți ar trebui să găsim inspirație în aceste momente cruciale. Regiunea noastră și cetățenii noștri pot profita de creșterea competitivității și a conectivității noastre, de la dezvoltarea unei mai bune culturi a cooperării, în scopul de a îndeplini potențialul nostru economic. În acest context, sprijinul SUA pentru Europa Centrală și de Est — prin investiții, tehnologie, know-how — rămâne extrem de important", a conchis Iohannis.

13.40: Președintele Klaus Iohannis a propus ca summitul „Inițiativei celor trei Mări” să aibă loc, în 2018, în România, informează Agerpres.

Sursele menţionate au precizat că preşedintele Klaus Iohannis a propus joi, la Summitul „Iniţiativei celor Trei Mări" (Baltică – Adriatică – Neagră), care se desfăşoară la Varşovia, ca următoarea reuniune să aibă loc, anul viitor, la Bucureşti. Toţi liderii prezenţi la Summitul de la Varşovia au fost de acord cu propunerea lui Klaus Iohannis, au arătat sursele oficiale. 

„Preşedintele României a subliniat că valoarea adăugată a acestei iniţiative poate consta în capacitatea sa de a contura proiecte concrete de interconectare, în special în domeniile transporturi şi energie", au afirmat sursele citate.


Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va întâlni, joi, cu președintele american Donald Trump, în timpul Summitului „Iniţiativei celor Trei Mări” (Baltică – Adriatică – Neagră), care se desfășoară la Varşovia. Liderul american va fi invitat special la reuniune.

La Summit, vor participa şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. În calitate de invitat special, la Summit va fi prezent şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, conform unui anunț al Administrației Prezidențiale. 

„Iniţiativa celor Trei Mări” urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii sau protecţia mediului, se mai arată în anunțul Președinției.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă