13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Maltei: O Europă cu mai multe...

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Maltei: O Europă cu mai multe viteze este o formulă ar putea duce la dezintegrarea UE

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, miercuri, cu prim-ministrul Republicii Malta, Joseph Muscat, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti, în contextul deţinerii de către Malta a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din acest an.

În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de actualitate de pe agenda europeană, respectiv viitorul Uniunii Europene, Brexit, criza migraţiei, precum şi prioritățile Președinției malteze a Consiliului UE.



Citeşte şi: Europa pe care o ştim va înceta să mai existe. Planurile despre crearea unei Uniuni Europene cu “cercuri concentrice” | ANALIZĂ

Pe 25 martie, Europa va aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, documentul constitutiv al UE, actul de naştere al unui proiect geopolitic de amploare, al cărui scop principal a fost să prevină un nou război catastrofal pe teritoriul Bătrânului Continent. 25 martie va fi şi ziua în care coeziunea proiectului european va primi o lovitură foarte puternică.


Cu privire la dezbaterile referitoare la viitorul Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european. Şeful statului a reiterat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic.

Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă.

În cadrul discuţiilor legate de viitoarele negocieri privind retragerea Marii Britanii din Uniune, Preşedintele României a accentuat importanţa deosebită a menţinerii unităţii celor 27 de state membre UE.

Şeful statului a subliniat că, pentru România, este foarte important ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflaţi în Regatul Unit, astfel încât aceştia să poată beneficia şi după Brexit de drepturile deja dobândite.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru un parteneriat deschis între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, arătând că Regatul Unit este un partener strategic al Uniunii şi este important ca acesta să rămână într-o relaţie cât mai apropiată de UE.

Prim-ministrul Joseph Muscat a prezentat prioritățile de mandat ale Preşedinţiei Consiliului UE, Preşedintele României exprimându-și susținerea pentru acestea. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat interesul părţii române pentru un schimb de bune practici în ceea ce priveşte pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE, în perspectiva exercitării de către ţara noastră a acestui mandat în primul semestru din 2019.

La rândul său, Premierul maltez a subliniat că în domeniul migraţiei îşi propune o abordare bazată pe gestionarea eficientă a granițelor, pe flexibilitate, pe partajarea responsabilității între statele membre și identificarea unor soluții consensuale cu privire la viitorul politicii de migrație și azil. A punctat progresele obţinute până acum în acest domeniu, în special pe dimensiunea externă a migraţiei.

Preşedintele României a reiterat angajamentul țării noastre de a implementa în continuare măsurile agreate la nivel european în acest domeniu şi a evidenţiat deschiderea părţii române pentru identificarea unor soluţii care să ţină cont de interesele tuturor statelor membre.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă