5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportVIDEO LIVE. Klaus Iohannis, la Bruxelles: Întâi trebuie să stabilim un Guvern,...

VIDEO LIVE. Klaus Iohannis, la Bruxelles: Întâi trebuie să stabilim un Guvern, apoi ne apucăm și de proiecte. Voi rezolva foarte repede problema Executivului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, după vizita de lucru de la Bruxelles, că principalele teme discutate în cadrul Consiliului European au fost legate de Apărare, Brexit și sancțiunile impuse Rusiei, în urma conflictului din Crimeea. Iohannis a subliniat că, în această perioadă, trebuie să "stabilim un Guvern pentru a ne apuca și de proiecte europene". Tot vineri, șeful statului s-a întâlnit cu omologul său francez, Emmanuel Macron, pe care l-a invitat în România, propunere pe care liderul de la Elysee a și acceptat-o.

"Vreau să mă refer la câteva teme importante. Apărarea europeană, ar fi un subiect de interes pentru opinia publică de acasă. Sunt câteva chestiuni care ne interesează foarte mult. În cadrul reuninii, am aprobat lansarea PESCO – o colaborare structurată în domeniul Apărării. 

Două remarci: s-a vorbit despre un fond de apărare, dar nu vorbim de un fond destinat achiziţiei de armameent sau echipamente, ci destinat cecetarii şi coordonării. Temele nu vin în conflict cu ce facem în NATO. Sunt chestiuni care nu ţin de domeniile de care se ocupă NATO, sunt legate de coordonare şi economie, în special industria de părăre. Pentru noi, care avem industrie de apărare, fondul e important şi vrem să fim parte a proiectului. 

-Sancţiunile pentru Rusia pentru ocuparea Crimeei. Aţi auzit diverse opinii, dar nu s-a discutat în contradictoriu, toţi am fost de acord că trebuie prelungite. Unii participanţi au vrut să între în diverse abordări, dar nu s-a pus problema coeziunii. 

Am discutat la finalul şedinţei de ieri despre Brexit. Am fost informaţi despre pornirea negocierilor. Dna. May ne-a informat despre o abordare din partea UK. În ansamblu, lucrurile deocamdată sună bine şi sper să avem rezultate destul de concrete până în toamna pe prima faza de negociere. 

Am agreat cu UK că e nevoie de o aborare secvenţială: întâi se discuta teme legate de cetăţeni, bani şi Irlanda. Apoi se trece la teme despre colaborarea pe viitor, după ieşirea Marii Britanii", a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Întrebat care va fi rolul României în proiectul european pentru apărare, Iohannis a declarat că "suntem în faza în care încercăm săptămâna viitoare să construim un guvern, care va intra apoi în această tematică şi să vină cu proiecte. Eu am cerut guvernelor succesive să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de apărare, cu destul succes, dar mai e mult".

Liderul de la Cotroceni a mai fost întrebat cum va testa majoritatea parlamentară, acesta răspunzând că "va asculta toate partidele, va trage concluziile și va veni cu o desemnare, iar majoritatea urmează a fi testată în Parlament".

”O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană și acea persoană vine cu o listă de miniștri și în Parlament se testează majoritatea. Președintele nu poate să facă altceva decât să asculte pe toată lumea și să tragă propriile concluzii, acelea se verifică în Parlament”, a declarat Iohannis.


Citește și: FOTO+VIDEO. Președintele Iohannis, după întâlnirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron: Am avut o primă întâlnire foarte bună. Îi asigur pe toți partenerii noștri că România este o țară stabilă

Președintele Klaus Iohannis a discutat, vineri, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în marja Consiliului European de la Bruxelles. Cei doi șefi de stat au discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen, despre colaborarea privind detașarea muncitorilor români în Franța și despre criza politică din România. Liderul de la Cotroceni a declarat că i-a asigurat pe oficialii europeni că, în ciuda faptului că se lucrează la un nou Guvern, România este o țară stabilă.


Citește și: Președintele Franței, Emmanuel Macron, va vizita România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a acceptat invitația liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis, de a vizita România, anunță Administrația Prezidențială. Vizita va avea loc în perioada următoare, iar detaliile acesteia urmează să fie stabilite, au precizat sursele citate.




Klaus Iohannis a discutat, vineri, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, pe care l-a și invitat în România. Liderul de la Cotroceni a mai precizat că a convenit cu Macron să lucreze împreună pentru a întări formate europene.

"Am avut o primă întâlnire așezată, bilaterală, cu președintele Macron. Am abordat, într-un timp foarte scurt, multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare și bilaterală, și în formate europene. Am discutat despre colaborări, de exemplu, pe Schengen. Am discutat despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural. Am discutat despre mult vehiculata directivă pe detașarea muncitorilor.

Am convenit să lucrăm împreună pentru a întări formate europene. Am propus, printre altele, ca proiectul bugetului zonei Euro propus de președintele Macron să fie deschis și pentru alții, de exemplu pentru noi, care acum nu suntem membri în zona Euro, dar avem acest obiectiv și suntem interesați să colaborăm din timp pe acest proiect. Pe scurt, o întâlnire foarte bună", a afirmat Iohannis.

Întrebat ce perspective are România în dosarul Schengen, având în vedere că în Olanda nu există un guvern și în Germania urmează să aibă loc alegeri, șeful statului a răspuns: "Nu putem să scoatem discuția Schengen din contextul european și nu mă aștept la un progres acum, înainte de alegerile din Germania și înainte de a avea un guvern în Olanda, dar președintele Macron s-a arătat foarte deschis".

Președintele Iohannis a participat, vineri, la sesiunea de lucru a Consiliului European, conform agendei șefului statului. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles se referă la securitate și apărare, ocupare, creștere economică și competitivitate, migrație, schimbări climatice. 

Au fost discutate, de asemenea, inițiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piața Unică Digitală, precum și relațiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, au fost trecute în revistă cele mai recente evoluții legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă