23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportJudecatorii Curtii Constitutionale isi pastreaza privilegiile oferite de PSD

Judecatorii Curtii Constitutionale isi pastreaza privilegiile oferite de PSD

Doua propuneri legislative de modificare a organizarii Curtii Constitutionale au fost respinse ieri cu larga majoritate in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Partea ciudata este ca nici macar membrii coalitiei majoritare nu au reusit sa se inteleaga in privinta modalitatii de votare.
Primul proiect, initiat de un grup de deputati liberali (Crin Antonescu, Dan Motreanu, Cornel Stirbet), ar fi introdus pentru judecatorii Curtii Constitutionale aceleasi incompatibilitati din Codul de Procedura Civila. Concret, judecatorii urmau sa piarda posibilitatea de judeca in situatiile in care aveau interes, cand ar fi fost vorba de rudele lor sau sa poata fi recuzati de o parte afectata. Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a sustinut insa ca asemenea modificari nu ar fi constitutionale. In viziunea sa, Curtea Constitutionala nu poate avea acelasi statut cu al unei instante obisnuite. Pana la urma, parlamentarii PSD, PRM, PC, UDMR si… PD au acceptat punctul de vedere al Curtii Constitutionale.
Proiectul de lege a fost votat doar de liberali si a picat cu o majoritate larga. "Ar fi fost normal ca in cazuri precum cel al sotului Rodicai Stanoiu sa nu poata vota daca erau decizii care aveau legatura cu aceasta. Ar fi fost normal ca o parte afectata, de exemplu din Parlament, sa poata recuza judecatorii incompatibili”, a comentat liberalul Cornel Stirbet. Deputatii liberali au apreciat ca ar putea fi vorba de un efect al neintelegerilor dintre PNL si PD in privinta fuziunii.
Tot ieri a picat si un proiect initiat de PD referitor la viitorul Curtii Constitutionale. Decizia respingerii a avut la baza faptul ca Ioan Vida a invocat unele neconcordante cu Constitutia. Nemodificandu-se legea, candidatii pentru functia de judecator al Curtii vor putea si pe viitor sa fie alesi dintre cei care au fost membri de partid, nu vor fi incompatibili daca au rude de gradul unu in linie dreapta, de gradul doi in linie colaterala sau au relatii de sot/sotie, ginere/nora cu persoane care au facut sau fac parte din conducerile nationale ale partidelor politice. "Tinand cont ca un judecator al Curtii trebuie sa aiba 18 ani vechime ca judecator, este imposibil sa legiferezi sa-i interzici fosta apartenenta la un partid politic, pentru ca in PCR au fost toti”, a fost un alt argument al respingerii.
Insa nimeni nu a parut sa remarce ca problema se putea rezolva prin introducerea unui amendament prin care sa se precizeze ca incompatibilitatea de ordin politic se refera la ultimii 15 ani.
Acum sase luni de zile, in momentul in care judecatorii Curtii Constitutionale au blocat legile referitoare la reforma in justitie, liderii Aliantei D.A. au anuntat ca vor modifica legislatia astfel incat sa introduca incompatibilitati referitoare la judecatorii Curtii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă