7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportJudecătorii CCR ar putea putea răspunde material pentru abuz. Avocata Elenina Nicuţ:...

Judecătorii CCR ar putea putea răspunde material pentru abuz. Avocata Elenina Nicuţ: CCR să înţeleagă că nu e deasupra legii

Avocata Elenina Nicuț va ataca în instanță, cu o acţiune în anulare, hotărârea prin care preşedintele Curtea Constituțională îşi arogă dreptul de a refuză publicarea opiniilor concurente şi separate ale judecătorilor constituţionali, potrivit unui interviu publicat în Ziare.com.

Elenina Nicuţ a explicat că judecătorii CCR ar putea fi chemaţi rând pe rând să explice în faţă instanţei de judecată de ce au emis hotărârea şi în final ar putea răspunde material pentru încălcarea legii şi a Constituţiei:

"Eu nu acţionez împotriva lor în calitate de judecători, ci de funcţionari emitenţi ai unui act administrativ. Este vorba despre răspunderea unor funcţionari emitenţi de acte administrative, actul atacat nefiind rezultatul unei proceduri jurisdicţionale, ci administrative."

Avocata Elenina Nicuţ consideră că "CCR trebuie să înţeleagă faptul că independenţa să nu înseamnă că este deasupra legii, astfel cum a revendicat în tot timpul procesului deja consumat şi, mai mult că sigur, o va revendică în continuare. (…) Aşa că îi invit şi pe cei care, din lipsa de inspiraţie, reflexe, viziune sau pur şi simplu dintr-o prejudecată nesănătoasă într-o ţară (încă) liberă, să mi se alăture în această cruciadă, apreciată de pe margine că fiind o publicitate gratuită", mai adaugă sursa citată.

Prin Horatarea 1/22.06.2017 s-a decis că preşedintele Curţii are dreptul să refuze publicarea în MOf şi pe site-ul Curţii a opiniilor separate pe care le consideră inadecvate. În baza acestei hotărâri, a fost refuzată publicarea în Monitorul Oficial a unei opinii separate şi a unei opinii concurente formulate de judecătorul Livia Stanciu la Decizia CCR nr. 304/2017 privind Legea 90/2001 şi Decizia nr. 392/2017 privind abuzul în serviciu.

Elenina Nicuţ a cerut suspendarea hotărârii, instanţa Curţii de Apel a refuzat solicitarea, dar a apreciat în motivare că, prin emiterea hotărârii, calificată drept act administrativ, CCR a încălcat propria lege de funcţionare şi art 31 din Constituţie.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă