8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportIonuț Mișa anunță că diferenţa dintre cifrele Eurostat şi cele ale ministerului...

Ionuț Mișa anunță că diferenţa dintre cifrele Eurostat şi cele ale ministerului provine din metodologia de calcul

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că diferenţa dintre cifrele menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul Ministerului, referitoare la deficitul bugetar, provine din metodologia de calcul, potrivit unui comunicat de presă.

Comunicatul MFP vine ca reacţie la datele publicate marţi de Eurostat, potrivit cărora România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeană (UE). Datele au fost calculate după metodologia European System of Accounts (ESA 2010).

”Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier”, se arată în comunicatul MFP.

Ţinta de deficit de 2,96% din Produsul Inter Brut (PIB) anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol, potrivit MFP.

”Pe de altă parte, vă informăm că execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017”, se arată în comunicat.

MFP a subliniat că valoarea comunicată de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB.

”Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, şi raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III şi IV ale anului”, se arată în comunicat.

Totodată, în datele Eurostat, acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul al doilea din anul 2016, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB.

”Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB. Trebuie precizat că ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III şi IV din 2016, respectiv 2,3% şi 2,1%. Aşadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de aşteptat o astfel de evoluţie sezonieră şi pentru trimestrele III şi IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB”, se arată în comunicat.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă