19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportIohannis către oamenii de afaceri: Avem nevoie de mai puțină birocrație

Iohannis către oamenii de afaceri: Avem nevoie de mai puțină birocrație

Klaus Iohannis a recunoscut în fața oamenilor de afaceri că marea problemă a interacțiunii cu statul o reprezintă birocrația excesivă. Iohannis afirmă că în România este nevoie de mai multă transparență în interacțiunea dintre economie și stat, astfel încât a face afaceri să nu fie o “aventură”, transmite Agerpres.

În mesajul transmis cu ocazia celei de-a XXIII-a ediții a “Topului Național al Firmelor Private din România — TOP 2014”, șeful statului a indicat că, potrivit studiilor, circa 20% dintre IMM-uri consideră că mediul de afaceri este unul favorabil.

“Știm că vă confruntați cu probleme, cu neajunsuri financiare și de ordin instituțional, că interacțiunea cu statul este costisitoare și implică sute de ore consumate anual în fața ghișeelor. Pentru dumneavoastră, interacțiunea cu administrația publică ajunge să fie o provocare, însă nu de astfel de provocări are nevoie economia noastră. A face afaceri în România nu trebuie să fie o aventură, ci un lucru firesc, o opțiune care să aducă, în mod firesc, bunăstare. Tocmai de aceea, îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri este esențială. Avem nevoie de mai puțină birocrație și mai multă transparență în interacțiunea dintre economie și stat, de mai puțină grabă și de mai multă responsabilitate atunci când vine vorba de adoptarea politicilor economice, de mai puține piedici și de mai multă concurență, ca principiu general pe care să se bazeze economia României”, a spus președintele Iohannis, în mesajul citit de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

Șeful statului a subliniat că nu doar nivelul impozitelor este elementul esențial pentru oamenii de afaceri, ci dificultatea de a le plăti și timpul consumat cu hățișul birocratic.

În opinia acestuia, o economie antreprenorială este o economie a liberei întreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperității, el subliniind că activitatea întreprinzătorilor trebuie să fie continuu încurajată și nu îngreunată de cei care dispun de pârghiile necesare.

“Avem nevoie de o guvernare care să intervină din ce în ce mai puțin în activitatea economică, iar atunci când intervine să o facă stimulativ și nediscriminatoriu. Nu trebuie să mergem mult în urmă în istoria recentă, pentru a înțelege că statul este un prost gestionar în economie, căci economia de piață se face cu proprietate privată legitimă și liberă concurență”, a arătat Iohannis.

El a indicat că sectorul IMM-urilor este exponentul cel mai elocvent al capitalului românesc, motiv pentru care orice guvernare trebuie să aibă o strategie bine definită, concretă și eficientă pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

“Aici este sursa dezvoltării clasei de mijloc, cea care reprezintă coloana vertebrală a oricărei națiuni, iar România trebuie să își îndrepte, cât mai rapid, această coloană vertebrală”, a susținut șeful statului.

Iohannis a precizat că dincolo de politica subvențiilor și a ajutoarelor de stat, soluția reală pentru susținerea acestor companii trebuie căutată în logica pieței concurențiale, arătând că, în acest context concurențial, companiile mari și firmele mici se susțin reciproc, pe criteriile pieței și ale performanței economice.

El i-a felicitat pe întreprinzători pentru curajul de a-și asuma riscuri, pentru capacitatea de a transforma idei în afaceri de succes și pentru ambiția de a se confrunta cu exigențele pieței.

“Dumneavoastră sunteți cei care creați locuri de muncă, cei care încurajați inovația și schimbarea, dând României impulsul antreprenorial de care are atât de multă nevoie”, a arătat Iohannis.

 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă