5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportCe a decis CSAT în ședința de joi

Ce a decis CSAT în ședința de joi

UPDATE 13.30: S-a încheiat ședința CSAT. Potrivit Administrației Prezidențiale, o primă temă dezbătută și aprobată de către Consiliu a reprezentat-o participarea Armatei României, cu o capabilitate navală, la o misiune sub conducerea NATO, în semestrul al II-lea al acestui an.

„Această capabilitate este inclusă în Pachetul de forțe, aprobat pentru anul în curs, fiind pusă la dispoziție în cadrul rezervei naționale de forțe, pentru a răspunde unor solicitări suplimentare din partea organizațiilor internaționale de creștere a contribuției României la misiuni și operații externe”, precizează sursa citată.

Totodată, a fost analizat și avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naționale și a numărului total de posturi aferent acestora.

„Necesitatea acestui act normativ este determinată de contracararea riscurilor și amenințărilor noi la adresa României, generate de evoluția mediului de securitate și de îndeplinirea misiunilor care revin organismului militar. În acest context, prin actul normativ avizat de către Consiliu, se va realiza o redistribuire a responsabilităților în cadrul Ministerului, în limitele prevăzute de Programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă, care a fost aprobat anul trecut de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, fără a se depăși numărul total de posturi bugetate pe anul în curs”, mai transmite Administrația Prezidențială.

O altă temă inclusă pe ordinea de zi a CSAT a reprezentat-o analiza și avizarea Strategiei naționale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.

„Obiectivul Strategiei este dezvoltarea și consolidarea cadrului de cooperare și coordonare a acțiunilor autorităților române, precum și a mecanismelor și instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa securității naționale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători. Strategia va fi implementată în perioada 2017-2019 și va viza, în principal: întărirea capacității de reacție rapidă; asumarea unui rol activ în susținerea eforturilor comunității internaționale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă; consolidarea cooperării inter-instituționale, în vederea creării unor mecanisme eficiente și flexibile, care să asigure prevenirea și contracararea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători”, mai precizează sursa citată.

Totodată, membrii CSAT au hotărât ca, în perspectiva valorificării viabile a resurselor energetice ale României, să se aibă în vedere mai multe aspecte precum: eficientizarea cadrului legislativ și întărirea atribuțiilor unor organisme de stat cu competențe în domeniu; consolidarea managementului și eficientizarea activității unor operatori din portofoliul statului; promovarea proiectelor de valorificare a potențialului energetic al României pe segmentele de producție și transport.

În finalul ședinței, membrii CSAT au aprobat propunerile directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale referitoare la numirea prim-adjunctului și a adjuncților directorului.

11.40: A început ședinta CSAT.



Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, 14 septembrie, şedinţa CSATpe tema participării Armatei la o misiune NATO cu capabilităţi navale, dar şi a strategiei naţionale de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă. Şedinţa va avea loc de la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.

Pe agenda întâlnirii se află participarea armatei cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO în semestrul al doilea al anului 2017, dar şi strategia naţională de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă.

La şedinţa CSAT ar urma să participe şi noul ministrul al Apărării, Mihai Fifor. El a fost propus de PSD pentru această funcţie marţi, iar trei ore mai târziu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă