14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportInspecția Judiciară va începe, luni, verificarea activității procurorilor Parchetului General

Inspecția Judiciară va începe, luni, verificarea activității procurorilor Parchetului General

Inspecția Judiciară va efectua, luni, un control la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar din echipa de verificare fac parte opt inspectori, potrivit lui Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al instituţiei, scrie Mediafax.

„Controlul se desfăşoară în perioada 4-29 septembrie. Deci, practic, începe luni. Echipa de control este formată din opt inspectori judiciari. A fost dispus de inspectorul-şef, fiind introdus în planul anual de controale, ca urmare a propunerii ministrului Justiţiei”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Alexandru.

Verificările privesc activitatea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desfăşurată în anul 2016 şi primul semestru al anului 2017.

Ccontroalele de fond pe care Inspecția Judiciară le realizează la unităţile de parchet vizează, în principal, aspecte precum verificarea organizării şi coordonării eficiente a activităţii, a comportamentuilui şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale: repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate; repartizarea personalului auxiliar de specialitate şi a celorlalte categorii de personal; repartizarea echilibrată a lucrărilor; dotarea tehnico – materială şi informatică; condiţiile în care procurorii, personalul auxiliar de specialitate şi personalul contractual îşi desfăşoară activitatea; verificarea comportamentului şi comunicării cu procurorii, lucrătorii de poliţie judiciară, specialiştii, personalul auxiliar, personalul contractual, judecătorii, justiţiabilii, ceilalţi participanţi la procesul penal şi alte instituţii; relaţia cu mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul parchetului şi transparenţa actului de conducere; respectarea principiului repartizării pe criterii obiective a cauzelor; delegarea atribuţiilor; planificarea pe termen scurt, mediu şi lung etc.

Inspectorii vor mai evalua şi activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către organele poliţiei judiciare, între care se numără verificarea cauzelor aflate în lucru la procuror, examinarea cauzelor mai vechi de un an de la sesizare, incidenţa dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penale. De asemenea, controalele vizează şi modul de rezolvare a memoriilor, a plângerilor şi sesizărilor.

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă