12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportIliescu despre demiterea lui Vanghelie: Măi, Victore!

Iliescu despre demiterea lui Vanghelie: Măi, Victore!

PSD Bucureşti are nevoie de o nouă strategie pentru a obţine la alegerile locale din iunie 2012 şi alte voturi decât cele strânse în mod tradiţional, a fost explicaţia pe care preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a oferit-o lui Marian Vanghelie, în prima şedinţă a noii conduceri a filialei, aprobată de Comitetul Executiv luni seară.

„Nu e vorba de reproşuri. Este vorba de o modalitate prin care putem să lărgim gradul de atractivitate în perspectiva alegerilor, pentru noi, ca partid, în segmente mai largi de populaţie, în cel mai mare oraş din ţară”, a declarat şi preşedintele Consiliului Na¬ţional al PSD, Adrian Năstase.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a văzut total diferit şedinţa de luni seară a Comitetului Executiv, unde s-a decis instalarea la PSD Bucureşti a unui birou de coordonare condus de Victor Ponta. „Organizaţia de Bucureşti este cea mai mare şi cea mai complicată.

De aceea s-a creat acest birou de coordonare, nu înseamnă dizolvarea organizaţiei, nu înseamnă dizolvarea conducerii existente, ci de a lucra împreună cu ei”, a declarat Iliescu. În schimb, şi Victor Ponta, şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, au vorbit despre dizolvarea conducerii filialei bucureştene.

Pista Oprescu

„Executarea” lui Marian Vanghelie de la conducerea celei mai mari filiale a partidului are însă mai multe implicaţii. Pe de o parte, Victor Ponta îşi consolidează poziţia de forţă în partid, poziţie creionată pe măsură ce i-a scos pe tuşă pe apropiaţii fostului preşedinte al PSD, Mircea Geoană, iar pe acesta l-a suspendat şase luni din partid.

Totodată, prin trecerea lui Vanghelie pe linie moartă Ponta se asigură că va avea un cuvânt decisiv în privinţa desemnării candidaţilor social-democraţi la alegerile locale.

Nu în ultimul rând, Ponta scapă de unul dintre opozanţii ideii ca Sorin Oprescu să fie candidatul susţinut de USL la Primăria Capitalei. Vanghelie, care a cochetat cu ideea unei candidaturi proprii la Primăria Generală, a avut şi în 2008 diferende cu Sorin Oprescu, anunţând înaintea turului II al alegerilor locale că PSD Bucureşti nu-l va susţine pe Oprescu în lupta cu Vasile Blaga.

„Sorin Oprescu este un demagog ieftin, un aşa-zis independent (…) care stă lângă o gaşcă de hoţi”, spunea Vanghelie în iunie 2008. Pe de altă parte, Vanghelie a avut schimburi de replici acide chiar cu preşedintele PSD, Victor Ponta.

Nu mai departe de februarie anul trecut, la Congresul PSD, primarul sectorului 5 îi spunea lui Ponta: „La Romexpo o să stau la prezidiu, o să mă uit la tine şi o să-ţi dau. Liniştit”. „Voi fi în sală”, a fost replica lui Ponta. Primarul sectorului 5 a precizat acum că nu intenţionează să părăsească PSD.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă