12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportHayssam a fost sunat de Salam

Hayssam a fost sunat de Salam

In legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, din cadrul declaratiei de presa, din data de 6 iunie a.c., privind utilizarea unei cartele in contactarea lui Omar Hayssam in ziua de 29 martie a.c., Departamentul de Comunicare Publica face urmatoarele precizari:

In procesul de investigare si documentare a cauzelor si a modului in care s-a actionat pentru rapirea ziaristilor romani – Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian – si a lui Mohammad Munaf, cu cetatenie irakiana si americana, s-au identificat canale de comunicare directa intre Irak si Romania, gestionate de furnizori de servicii de comunicatii si IT, altii decat operatorii nationali, care ofera servicii de telefonie pentru legaturi internationale prin intermediul unor echipamente ce realizeaza trecerea de la voice over IP catre retele fixe sau mobile de telefonie.
Accesul la aceste servicii, atat din Romania, cat si dinspre Irak sau alte tari se realizeaza uneori pe numere de apel in regim de cartele GSM preplatite si nenominalizate, care nu asigura transparenta catre utilizatorii reali. Sunt simulate apeluri locale, iar ca initiator apare centrul de operare propriu-zis, ceea ce face imposibila identificarea initiatorilor de convorbiri. Concret, apelurile primite de Omar Hayssam in data de 29.03.2005, orele 9:14 si 11:20 au fost efectuate din Irak si transmise catre operatorul roman in sistem voce peste Internet (voice over IP). Transferul catre aparatul telefonic utilizat de Omar Hayssam (0744.553.392) a marcat numere de apel 0742.707.938 (ora 9:14) si 0742.359.279 (ora 11:20). Aceste numere de apel nu sunt ale unor telefoane care sa fi functionat in sistem roaming pe spatiul Irak, ci au fost folosite de operatorul de voice over IP pentru realizarea conexiunii intre retelele nationale de telecomunicatii. De altfel, acest procedeu este utilizat in centrele de colocare de catre furnizori de servicii de comunicatii si IT, altii decat operatorii nationali, care realizeaza transferuri ale convorbirilor intre retele nationale de telecomunicatii in sistem voce peste transmisii de date, asigurandu-i astfel un profit greu de controlat si aflat la limita de legalitate.
Ulterior, in urma investigatiilor, s-a constatat ca cel care l-a sunat pe Omar Hayssam a fost Al Qasir Salam, persoana care se afla in ancheta organelor irakiene si romane, fiind suspectata de implicare in rapirea celor trei cetateni romani.
In concluzie, sistemul descris permite convorbiri din Irak sau alte tari cu identificarea cartelei preplatite a unui furnizor national in conditiile in care convorbirea este in fapt realizata prin furnizor de servicii voice over IP.
Facem precizarea ca declaratia presedintelui Traian Basescu a fost corecta, dar neexplicata tehnic, ceea ce a fost de natura sa creeze confuzii.

Departamentul de Comunicare Publica

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă