4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Tudose vrea să achiziționeze elicoptere de atac de la americani. Premierul...

Guvernul Tudose vrea să achiziționeze elicoptere de atac de la americani. Premierul a discutat, joi, cu reprezentanții companiei Bell Helicopter. Precizările șefului MApN

UPDATE 18.00: Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a fost întrebat, la Digi24, de ce România a ales compania americana Bell Helicopter pentru discuții privind achiziţionarea unor elicoptere de atac.

„Sunt două motivații principale: pe de o parte, discutăm cu un producător care a dezvoltat capabilități militare de înalt nivel, apoi discutăm de parteneriatul strategic cu SUA și de situația în care SUA sunt cel mai bun partener al nostru pentru securitatea națională. Vom continua discuțiile, iar dacă mergem la planul de înzestrare a armatei, asemenea capabilități sunt planificate pentru perioada 2019-2020/2021”, a declarat Țuțuianu.

 


 

Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a discutat, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Bell Helicopter, discuțiile vizând intenția achiziției unor elicoptere de atac de la firma americană, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, alături de premier la întrevedere s-au aflat ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof.

"După convorbiri, ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a semnat scrisoarea de intenție de preț și disponibilitate privind achiziționarea de elicoptere de atac, urmând a fi adresată Guvernului SUA", precizează sursa citată.

Conform comunicatului, întâlnirea de la sediul Guvernului a fost precedată de o discuție tehnică la sediul Ministerului Apărării Naționale.

"În perioada următoare, vor avea loc discuții aprofundate între reprezentanții Ministerului Economiei și cei ai Bell Helicopter privind înființarea unei societăți mixte, dar și a transferului tehnologic și de know-how care să permită producția elicopterelor pe teritoriul României. Această decizie va avea un impact direct considerabil asupra dezvoltării economice a țării noastre, fiind, în același timp, și un generator de securitate în zonă. Menționăm faptul că decizia privind achiziționarea de elicoptere de atac se fundamentează pe planul de înzestrare aprobat recent de Consiliul Suprem de Apărare a Țării", mai precizează Guvernul.




Până la cumpărarea de noi elicoptere de atac, Forțele Aeriene Române folosesc, drept elicoptere de luptă, aeronavele IAR 330 Puma, modernizate cu sistemul SOCAT.

Acest model de aeronavă are însă dezavantajul că este, practic, un elicopter civil, modificat pentru scopuri militare. De exemplu, el este mare, ceea ce îl face ușor de identificat și de lovit de trăgători inamici care s-ar afla la sol.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă