7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportGuvernul trebuie să stabilească, în şedinţa de joi, nivelul salariului minim pe...

Guvernul trebuie să stabilească, în şedinţa de joi, nivelul salariului minim pe economie pentru anul 2017

Premierul Dacian Cioloş va trebui să decidă, joi, în şedinţa de Guvern, ce va face în privinţa salariul minim pe economie de care depinde întreg sistemul bugetar în condiţiile în care până la data de 30 decembrie, Executivul trebuie să aprobe o hotărâre în acest sens, astfel încât mediul economic să ştie pe ce îşi bazează calculele începând cu 1 ianuarie 2017, scrie News.ro.

În cazul în care Cabinetul Cioloş va aproba acest salariu minim, cuantumul lui va fi îngheţat cel puţin o lună la 1.250 de lei, urmând ca viitorul Executiv să aprobe majorarea care a fost promisă partenerilor sindicali, respectiv la 1.450 de lei.

Premierul Dacian Cioloş afirma la ultima reuniune a Consiliului Naţional Tripartit, că, dacă viitorul guvern se va instala până la sfârşitul anului, va avea posibilitatea să aprobe nivelul salariului minim promis pentru 2017, iar dacă noul Cabinet se va instala la începutul anului viitor, actualul Executiv va da HG prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017.

“Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o  fără a avea vreo  analiză în spate”, declara premierul Dacian Cioloş pe 12 decembrie, după  reuniunea Consiliului Naţional Tripartit.

Şeful Executivului mai spunea atunci că va discuta cu conducerea partidului politic care a câştigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care şi salariul minim, precizând, la acel moment, că are în vedere două scenarii: ”Dacă noul guvern se va instala până la sfârşitul anului, atunci va avea posibilitatea să îşi asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima şedinţă din 2016, o hotărâre prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel”.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligaţia să stabilească până la sfârşitul anului în curs nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.

Liderul PSD, Liviu Dragnea susţinea, în ajunul Crăciunului, într-o postare pe Facebook, că social-democraţii au făcut calculele necesare astfel încât o serie de măsuri să fie aplicabile abia de la 1 februarie, în condiţiile în care ceea ce a făcut preşedintele Klaus Iohannis amânând desemnarea noului premier a dat peste cap calculele viitorului guvern care dorea implementarea unor măsuri începând cu 1 ianuarie.

”Începând din această lună, angajaţii din Sănătate îşi vor primi salariile mărite cu 15%; de luna viitoare, cei din Educaţie, aşa cum am promis încă din campania electorală”, a anunţat liderul social-democraţilor, sâmbătă, pe pagina sa Facebook.

El a precizat că îşi dorea să fie instalat, cât mai repede, un guvern legitim, un guvern care să adopte primele măsuri fiscale pe care le-a prezentat în Programul de guvernare PSD şi apoi în calendarul de implementare.

”Majorarea salariului minim pe economie de la 1.250 la 1.450 lei; eliminarea contribuţiilor pentru sănătate pentru toate pensiile; reducerea preţurilor la medicamente (prin anularea HG. 800/2016 şi ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul); scutirea de impozitul pe venit a pensionarilor cu pensii mai mici de 2.000 lei (peste 90% dintre pensionari); relansarea şi extinderea programului naţional de sănătate pentru Hepatita C pe baza tratamentului fără interferon, inclusiv pentru pacienţii cu grad de fibroză F3 şi dublarea burselor studenţeşti la 201 lei per student”, a spus Dragnea.

Totodată, liderul PSD a mai afirmat că unele dintre aceste măsuri ar fi trebuit adoptate înainte de 1 ianuarie.

”Cum nu avem încă un guvern votat de Parlament, în ultimele două zile am lucrat, împreună cu colegii mei, pentru a găsi soluţii ca aceste măsuri, atât de aşteptate de români, să fie aplicate măcar de la 1 februarie. Pentru că vreau ca românii să aibă mai mulţi bani în buzunare, iar tot mai mulţi să facă parte din clasa de mijloc!”, a precizat Dragnea.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă