23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportGuvernul Grindeanu: România va adera la Agenția pentru energie nucleară a OCDE

Guvernul Grindeanu: România va adera la Agenția pentru energie nucleară a OCDE

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) invită oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) și al băncii de date a Agenției, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, aderarea României la NEA se va finaliza printr-un schimb de scrisori, care se va efectua în prezența secretarului general al OCDE, Angel Gurria, în iunie 2017.

Guvernul precizează că aderarea României la această agenție este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea experților români la schimbul de expertiză și bune practici din comitetele NEA, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare.

"Salut decizia OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenția pentru Energie Nucleară, fapt ce va aduce beneficii pentru ambele părți. Acest lucru confirmă progresele constante făcute de țara noastră pentru a asimila instrumentele OCDE. Vom face tot ce depinde de noi pentru ca România să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la clubul mondial al celor mai bune practici de dezvoltare economică", afirmă premierul Sorin Grindeanu, în comunicat.

Potrivit Executivului, România și-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, la care au participat ministerele abilitate din țara noastră, reprezentați ai industriei nucleare și ai institutelor de cercetare din domeniu și Comitetul interministerial pentru relația României cu OCDE.

"Din acest dialog, a rezultat că România îndeplinește standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. De asemenea, a reieșit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deșeurilor radioactive, al siguranței nucleare", se spune în comunicat.

Guvernul precizează că, odată cu finalizarea procesului de aderare, România și Argentina se vor alătura celor 31 de state membre ale Agenției.

"Suntem foarte bucuroși că România și Argentina aderă la Agenția pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE și ambele țări și demonstrează încă o dată angajamentul acestora față de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare", afirmă Angel Gurria, în comunicat.

Prin decizia anunțată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare și pentru cooperarea internațională. România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6), se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă