6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Cioloș va avea o strategie de INVESTIȚII pe zece ani

Guvernul Cioloș va avea o strategie de INVESTIȚII pe zece ani

Noul guvern, condus de Dacian Cioloș, va elabora un plan de investiţii pe zece ani, aprobat de toate partidele politice, informează Mediafax.

Conform programului de guvernare, acest plan de investiții se va realiza după consultarea mediului privat, a specialiştilor şi a societăţii civile.

Investiţiile vor fi decise pe baza unor indicatori obiectivi, prin corelarea investiţiilor finanţate din fonduri nationale şi a celor din fonduri europene pe baza priorităţilor de dezvoltare.

Obiectivul din programul de guvernare se intitulează "Realizarea unui plan de investiţii pentru următorii 10 ani, având consensul întregii clase politice, a unei strategii naţionale de dezvoltare care să cuprindă obiective finanţate atât din fonduri europene cât şi din bugetul de stat, întocmit cu consultarea mediului privat, societăţii civile, ministerelor de resort, specialiştilor recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional".

Alte măsuri propuse sunt deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de irigații, a infrastructurii de transport gaze, electricitate și realizarea interconectării cu reţelele europene, crearea resurselor de dezvoltare prin stimularea investițiilor străine în domenii de vârf, crearea unui fond național de investiții, a unei bănci naționale de dezvoltare, atragerea de fonduri europene și prin dezvoltarea pieței de capital.

Executivul şi-a propus să lanseze și o dezbatere publică în vederea formulării unui pachet de politici pentru creșterea gradului de ocupare prin crearea de locuri de muncă, corelat cu dezvoltarea unor politici de urbanizare și stimulare a atragerii si reintegrării românilor din diaspora, precum şi elaborarea unui proiect de reindustrializare și de dezvoltare a agriculturii.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a trimis Parlamentului programul său de guvernare, care are 13 pagini și este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri, printre prioritățile noului Cabinet fiind și susținerea fără rezerve a independenței justiției.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă