21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportGrindeanu, despre situația din sănătate: În ultimul an, nu s-a luat nicio...

Grindeanu, despre situația din sănătate: În ultimul an, nu s-a luat nicio măsură privind pastilele. Vaccinul hexavalent va fi disponibil din martie, în farmacii

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că, în ultimul an, nu s-a luat nici o decizie majoră la Ministerul Sănătății, după o discuție cu ministrul Florian Bodog. 

Întrebat despre punctele discutate cu ministrul Sănătății, Grindeanu a precizat că se va lua o decizie pe termen scurt privind medicamentele și prețurile acestora, iar autoritățile vor veni și cu o soluție pentru termen lung.

“Am discutat cele mai importante puncte din programul de guvernare: investițiile, vorbim despre acel acord cu Banca Mondială, spitalele prinse în programul de guvernare, și, bineînțeles, problema medicamentelor. Mi s-a prezentat în mare și ceea ce vrea sa facă în perioada următoare si soluțiile pe termen lung. Mi-a spus (n.r. ministrul Sănătății) și ce a găsit, iar de un an de zile, sunt anumite probleme acolo. Vă dau un exemplu, lipsa anumitor medicamente. Ministerul Sănătății a fost informat în ianuarie anul trecut, de lipsa unor medicamente, dar nu s-a luat nicio măsură. Este vorba și de medicamente pentru bolile rare”, a spus Sorin Grindeanu.

În legătură cu scăderea cu 35% a prețului unor medicamente, premierul a precizat că ministrul va veni cu o soluție, după ce va discuta cu asociațiile de pacienți.  

“Prețurile vor fi hotărâte în acord cu producătorii și cu asociațiile de pacienți. Știu că ministerul va veni cu o soluție. Nu vrem să ajungem să avem distorsiuni în piață”, a precizat șeful Executivului.

După discuția cu Sorin Grindeanu, și ministrul Sănătății a făcut precizări privind existența în farmacii a vaccinului hexavalent, despre care a spus că va fi disponibil din luna martie. În 17 februarie, ministrul a precizat, în această săptămână, că va semna contractele pentru procurarea vaccinului hexavalent și tetravalent. 

„Până atunci avem ca prioritate de a demara contractul cu vaccinul tetravalent, pentru care aștept ultimele avize, și îl voi semna probabil cel târziu luni sau marți și vaccinul tetravalent va intra pe piață. În ceea ce privește vaccinul hexavalent, trebuie să vă dau o veste extrem de proastă. Procedura a fost făcută anul trecut, nu a fost semnat contractul de către fosta conducere a ministerului și nu am primit aviz CFP, (…) ceea ce înseamnă că am două soluții: fie îmi asum răspunderea și semnez contractul fără control financiar preventiv, ceea ce poate să se soldeze cu o acuzație de abuz în serviciu, fie anulez contractul. Dacă anulez contractul fără să găsesc o altă soluție, în continuare nu vom avea vaccin hexavalent. (…) Programul de vaccinare s-a schimbat, (…) s-au introdus mai multe vaccinări cu hexavalent pentru a suplini lipsa altor vaccinuri, motiv pentru care am decis și am demarat de urgență o procedură scurtă de achiziționare a vaccinului și săptămâna viitoare voi semna contractul și acest vaccin va intra pe piață”, a declarat ministrul Sănătății, pe 17 februarie.


Citește și: Ministru Sănătății: Luni sau marți voi semna contractul pentru vaccinul tetravalent și hexavalent


Producătorii şi distribuitorii de medicamente, asociaţiile de pacienţi, sindicatele şi organizaţiile profesionale ale cadrelor medicale au criticat, săptămâna trecută, decizia ministrului Florian Bodog de a nu retrage proiectul de lege prin care preţurile la medicamente ar putea să scadă cu 35%.

Atunci, Bodog a dat asigurări că pacienţii vor avea acces la toate medicamentele, inclusiv la cele inovative, iar lista de compensate rămâne deschisă pentru orice produs nou autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului inclusiv după ce acestea vor fi ieftinite prin lege. De cealaltă parte, producătorii de medicamente i-au atras atenţia ministrului că scăderea preţurilor cu 35% va duce la reducerea accesului la peste 150 de produse şi dispariţia de pe piaţă a altor câteva zeci. Totodată, reprezentanții Federației Sindicale Hipocrat și ai Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical susţin că politica de preț trebuie stabilită abia după ce vor exista discuții aprofundate cu toate părțile implicate.


Citește și: Ieftinirea medicamentelor, un risc pentru pacienți. Acces redus la peste 150 de produse

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă