15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportFrunda - obligat sa dea explicatii liderilor coalitiei

Frunda – obligat sa dea explicatii liderilor coalitiei

Dupa un scandal mediatic referitor la contestarea loialitatii senatorului UDMR Gyorgy Frunda fata de statul roman, liderii coalitiei majoritare, intruniti luni seara, nu au reusit sa ia vreo decizie in acest sens.
Potrivit unor surse din coalitie, sedinta a fost una destul de tensionata, pentru ca liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a venit inarmat cu scriptul declaratiilor lui Frunda. La randul lor, democratii au cerut schimbarea lui Frunda de la conducerea delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). Totusi, udemeristii s-au opus sanctionarii acestuia si le-au spus democratilor ca, daca nu le convine situatia, sa iasa ei din coalitia de guvernare! Aceasta a fost de fapt si invitatia rostita public de liderul UDMR, Marko Bela: "Sa treaca ei in opozitie!” Ca de obicei cand politicienii nu reusesc sa ajunga la o concluzie, explicatia a fost scoaterea frazelor incriminatoare din context. Cel putin asta au sustinut la sedinta reprezentantii UDMR. Ei au insistat pe faptul ca afirmatia lui Frunda ca la APCE el nu reprezinta Romania ar fi fost scoasa din context.
Concluzia: Gyorgy Frunda va ramane seful delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a recunoscut ieri ca liderii coalitiei sunt lipsiti de parghii pentru a-i sanctiona pe cei care gresesc. Liberalii si democratii au dorit inlocuirea lui Gyorgy Frunda din fruntea delegatiei romane la APCE, insa Videanu a recunoscut ca protocolul de functionare a coalitiei prevede ca deciziile se iau in unanimitate. Evident, reprezentantii UDMR nu au fost de acord cu schimbarea lui Frunda si nu s-a putut lua o decizie privind sanctionarea acestuia. Liderii coalitiei au reusit sa ia o singura decizie – reprezentantii partidelor sa aiba, in urmatoarele zile, o discutie cu Gyorgy Frunda, pentru ca acesta sa le dea explicatii.
Pana una-alta, liberalii s-au situat pe o pozitie evaziva, in timp ce democratii au insistat cu acuzatiile. “Din punctul nostru de vedere, pe interpretarea pe care noi am dat-o, acuzatia a fost una justificata. Noi spunem ca a fost cel putin o declaratie nefericita, pentru ca se putea interpreta in fel si chip acest lucru”.
Liderul UDMR Marko Bela a precizat ca Uniunea nu-l va retrage pe Gyorgy Frunda de la sefia delegatiei romane la APCE. El a sustinut chiar ca Gyorgy Frunda ar fi fost printre cei care au contribuit, prin demersurile lor, la impunerea intereselor Romaniei in forurile europene. “Am ajuns la concluzia ca mergem mai departe impreuna”, a explicat Marko Bela. “In ceea ce priveste problema loialitatii, bine-inteles ca nu acceptam de la nimeni lectii in acest sens”, a comentat Marko Bela.

Cele mai citite

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă