25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportFOTO Secretarul general al Senatului încasează un salariu brut mai mare ca...

FOTO Secretarul general al Senatului încasează un salariu brut mai mare ca președintele Iohannis. Explicația lui Vărgău

UPDATE 15.53: Secretarul general al Senatului, Ioan Vărgău, a declarat că de la 1 ianuarie salariul său va fi diminuat cu aproximativ 4.000 de lei, ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind salarizarea pentru înalţii funcţionari publici, în prezent el având un salariu brut de de 19.055 lei.

"Sunt la egalitate cu doamna secretar general de la Camera Deputaţilor. Veniturile ei sunt egale cu ale mele cu acte în regulă. Demonstrăm. Nu eu am făcut legea. Indemnizaţia e acordată printr-o lege, iar sporurile prin altă lege. Şi noi, de la 1 ianuarie – pentru că nu am intrat cu micşorarea slalariilor de la 1 iulie – vom avea un salariu cu câteva mii mai mic.

La noi (n.r.înalţii funcţionari publici) intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018 Legea salarizării unitare, când veniturile noastre vor fi mult mai mici”, a spus secretarul general al Senatului, Ioan Vărgău.

El a mai spus că de la 1 ianuarie salariul său va fi diminuat cu circa 4000 de lei.


Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, care este înalt funcţionar public parlamentar, încasează, din septembrie, un salariu brut de 19.055 lei, mai mare cu 2.380 lei faţă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care are o indemnizaţie brută de 16.675 lei, potrivit Mediafax.

Situaţia este similară şi în cazul Camerei Deputaţilor. De fapt, secretarii generali ai celor două Camere au salarii brute mai mari decât indemnizaţia brută a preşedintelui României (17.400 lei brut) sau decât indemnizaţiile brute ale preşedinţilor celor două Camere (16.675 lei brut).

Unul dintre principiile generale enunţate la momentul elaborării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost ca salariul cel mai mare din administraţie să îl aibă şeful statului, urmând ca acesta să fie succedat de celelalte salarii, acordate celorlalte funcţii.

Senatul a făcut publice indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică alese, precum şi salariile celor care ocupă funcţii în Serviciile instituţiei şi în birourile parlamentare, în plată începând cu 01.07.2017, respectând astfel o prevedere din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Potrivit informaţiilor publicate, salariul secretarului general al Senatului, de 19.055 lei brut, a fost calculat în baza OUG 14/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, emisă de premierul interimar Gabriel Oprea, cunoscută drept „ordonanţa privind salariile demnitarilor”. Salariul secretarului general al Senatului nu se regăseşte, însă, în cuprinsul acestei Ordonanţe, ci doar cel al secretarului instituţiei, care deţine funcţie de demnitate aleasă.

Şi Camera Deputaţilor a făcut publice, recent, aceste venituri. Astfel, potrivit informaţiilor publicate de Camera Deputaţilor, preşedintele acestui for, Liviu Dragnea, are o indemnizaţie de brută de 16.675 lei, în timp ce secretarul general, Silvia Mihalcea, are un salariu brut de 19.055 lei, format din salariul de bază maxim de 17.900 lei la care se adaugă 1.155 lei spor de condiţii vătămătoare.

Baza de calcul a salariului secretarului general al Camerei Deputaţilor, deşi are aceeaşi contravaloare cu a secretarului general al Senatului, diferă, în cazul Camerei fiind vorba de OG6/2007, OG10/2008 şi L293/2015.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă