11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFOTO. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu Frans Timmermans. Despre ce...

FOTO. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu Frans Timmermans. Despre ce au discutat cei doi oficiali

Ministrul Justiţiei. Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care a discutat despre evoluțiile recente cu privire la MCV și perspectivele acestuia, pachetul de legi referitoare la justiție, precum și perspectiva mai largă, strategică, a îmbunătățirii și adaptării legislației românești, subsumată obiectivelor clarității și predictibilității, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Întâlnirea face parte din dialogul constant cu Comisia Europeană în vederea unei înțelegeri comune asupra celor mai adecvate modalități de îndeplinire a recomandărilor cuprinse în ultimul raport, din 25 ianuarie 2017, privind progresele realizate de România în cadrul MCV și, ulterior, de finalizare cu succes a Mecanismului, informează Ministerul Justiției (MJ).

Potrivit MJ, ministrul Justiției a reafirmat obiectivul de îndeplinire a obligațiilor din cadrul MCV și a prezentat măsurile luate de la momentul ultimei raportări orale a Comisiei, din 12 iulie: elaborarea și adoptarea Codului de conduită pentru membrii guvernului, demararea unei proceduri transparente pentru selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și încheierea Protocolului pentru educația juridică în școli.

"Ministrul Justiției a mai subliniat că abordarea reformelor este făcută cu o anumită cadență, ritm și ordine de precădere a unor măsuri pe termen scurt, mediu și lung. Între acestea se numără punerea în acord a codurilor penal și de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale, transpunerea directivelor europene privind drepturile victimelor și confiscarea extinsă, modernizarea legilor sistemului judiciar pentru a îmbunătăți stabilitatea acestuia, transpunerea obligațiilor din decizia pilot a CEDO referitoare la condițiile de detenție, legislația privind executarea pedepselor, legea privind grațierea, evaluarea aplicării și funcționării noilor coduri", se arată în comunicatul MJ.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate și elemente de calendar aferente acestor măsuri, din perspectiva guvernamentală a elaborării și adoptării proiectelor legislative. "Sub acest aspect, ministrul a subliniat abordarea transparentă, bazată pe consultarea instituțiilor sistemului judiciar și a altor factori interesați prin dezbateri publice. Contribuțiile primite pe această cale vor fi analizate și concretizate în proiectele legislative ce vor fi transmise Parlamentului spre adoptare în procedură legislativă ordinară, firească", precizează sursa citată.

Conform MJ, prim-vicepreședintele Frans Timmermans "a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, așteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate".

"A mai apreciat și continuitatea mandatului ministrului Justiției ca premisă pentru continuarea reformelor inițiate. Comisia Europeană susține eforturile României, în calitate de partener, iar cei doi demnitari au agreat continuarea bunei cooperării dintre Comisia Europeană și autoritățile din România în vederea atingerii obiectivului comun de îndeplinire a recomandărilor din cadrul MCV", subliniază MJ.

În perioada următoare, această cooperare va fi concretizată prin consultări regulate cu privire la măsurile legislative avute în vedere, prim-vicepreședintele Timmermans subliniind necesitatea implicării tuturor factorilor interesați în procesul de elaborare a actelor normative, adaugă sursa citată.

La întâlnirea de la Bruxelles au participat și secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare și Verificare, Paraskevi Michou, și secretarul de stat Marieta Safta.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă