19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportFostul premier Sorin Grindeanu: Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investiţii...

Fostul premier Sorin Grindeanu: Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investiţii să fie adoptat prin OUG, ceea ce nu am acceptat

Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat, pentru postul TVR 1, că i s-ar fi „sugerat” ca Fondul Suveran de Investiții să treacă prin Ordonanță de Urgență.

 „Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investiţii să fie adoptat prin OUG, ceea ce nu am acceptat”, a precizat Sorin Grindeanu, exprimându-și convingerea că nici premierul Mihai Tudose nu va accepta să fie înfiinţat prin OUG.

În opinia sa, înființarea fondului ar trebui dezbătută în Parlament, întrucât  este vorba despre „10-12 miliarde de euro”. „Vorbim de un patrimoniu al tuturor. Este vorba despre Hidroelectrica, Tarom, Transgaz, Romgaz”, a mai spus el.

Sorin Grindeanu a mai precizat că proiectul pentru Fondul Suveran de Investiţii trebuia să plece de la Ministerul Economiei pe circuitul de avizare la celelalte ministere, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că nu a avut cum să intre în şedinţa de Guvern pentru a fi discutat.

În 30 iunie, membrii Guvernului au discutat proiectul Fondului Suveran de Investiţii, care urmează să fie analizat în dezbatere publică şi să fie concretizat până în septembrie în proiect de lege şi trimis la Parlament.

„Acest fond este o măsură de stimulare economică prin care, în urma atragerii de capital din piaţa financiară internă şi internaţională, vor putea fi constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii profitabile şi sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare în economie conducând la dezvoltare în paralel cu creşterea veniturilor bugetare”, a declarat ministrul Economiei.

Guvernul a decis, pe 9 februarie, adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Fondul va cuprinde 25-30 de companii de stat aflate pe profit, aflate în subordinea ministerelor Energiei, Transporturilor, Economie şi Sănătăţii, listate sau nelistate, însă în final toate firmele din portofoliul fondului vor fi scoase pe bursă.

 

 Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă