Fifor anunță noi achiziţii de elicoptere Airbus H215 pentru dotarea Armatei. Se vor produce pe linia de la Braşov

de Iulia Iancu , 25 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 18:51, 25 octombrie 2017
Fifor anunță noi achiziţii de elicoptere Airbus H215 pentru dotarea Armatei. Se vor produce pe linia de la Braşov

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, că România va achiziţiona, în perioada următoare, elicoptere Airbus H215, care vor intra atât în dotarea Armatei Române, cât şi în dotarea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit Mediafax.

Întrebat despre întâlnirea dintre premierul Mihai Tudose şi reprezentanţii Airbus, care a avut loc luni, la Guvern, vizând şi o eventuală comandă a MApN pentru compania franceză, Fifor a confirmat întâlnirea. „Am avut o întâlnire, într-adevăr, luni, la sediul Guvernului, alături de premierul Mihai Tudose, cu reprezentanţii Airbus. La această întâlnire a participat şi ministrul Economiei, domnul Gheorghe Şimon. Este o discuţie mai veche, parteneriatul pe care România îl are cu Airbus şi prin IAR Ghimbav”, a spus ministrul Apărării.

Mihai Fifor a anunţat că, în perioada următoare, vor fi achiziţionate elicoptere Airbus, însă a refuzat să precizeze numărul acestora.

„Într-adevăr, vor fi achiziţionate în perioada următoare un număr de elicoptere care vor intra atât în dotarea Armatei Române, cât şi în dotarea MAI. Noi ne dorim ca în aceeaşi paradigmă: companiile partenere să investească în industria de apărare românească, nu doar să vândă echipamente în România. Cred că acest parteneriat, de mai bine de 40 de ani pe care România îl are cu Airbus, acum se concretizează şi prin achiziţia aceasta de elicoptere, care vor fi produse pe linia de la Braşov”, a detaliat ministrul Apărării, la manifestaţiile din Parcul Carol, care au avut loc de Ziua Armatei Române.

Întrebat despre orizontul de timp pe care îl presupune o astfel de achiziţie şi dacă este vorba de modelul Airbus H215, Fifor a răspuns: „Noi vom face prima parte a contractării anul acesta, dar repet, aceste elicoptere se vor produce pe linia de la Braşov, linie care intră în producţie anul viitor, după câte am eu informaţii. Da, este vorba despre modelul H215”,

În ce priveşte solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut responsabilitate în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei Române, Fifor a afirmat că acţiunile Guvernului României de aproape un an arată responsabilitate.

„Suntem într-un continuu dialog cu partenerii noştri din NATO şi SUA. Alocarea a 2% din PIB, din care aproape 40% pentru înzestrarea Armatei Române, arată tot maximă responsabilitate a Guvernului României cu aprobarea Parlamentului, deci, cred că suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus să facem. Anul acesta, din cele opt programe (de înzestrare - n.r), două intră pe rol. Achiziţionarea primului sistem Patriot, dar şi a primelor autovehicule transportoare blindate 8x8, urmând ca anul viitor să continuăm cu o parte din celelalte programe pe care le avem aprobate”, a mai spus Fifor.

Totodată, el a anunţat că Armata Română va avea uniforme noi. „Avem, într-adevăr, ţinută nouă, o să o vedeţi cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, sper să placă tutror. N-a fost doar o chestiune estetică, ci şi una funcţională, pentru că uniformele Armatei Române devin mult mai practice şi mult mai adaptate la misiunile pe care le îndeplineşte Armata Română”, a conchis Fifor.

Comentarii

 • vasile

  26 octombrie 2017 5:50

  Trolii rusi vor sari sa denigreze aceste achizitii si contracte vitale pentru Romania. Rusii stiu doar de frica, clica mafiotilor de la Kremlin vor tari slabe in jur. Nu le merge, NATO le da de cap! Putin este beneficiarul banilor sifonati de mafia rusa, descoperit de Magnitski in 2008! De-aia e deranjat piticul de legile Magnitski di SUA si Canada!

  raspunde comentariului
 • Pavel

  25 octombrie 2017 20:32

  Sa cumperi elicoptere inainte ca ele sa fie produse si testate este ca si cum ai cumpara cioara de pe gard contra papagalului din colivie.

  raspunde comentariului
  • Doru

   26 octombrie 2017 10:24

   Bine boss. Unde ai citit asta cu testatul? Sputnik? Elicopterul ala este testat si rastestat si face parte din flota aeriana a unor tari precum franta germania si uk in varianta militaraa dar si in varianta civila medevac spre exemplu.Noi romanasii suntem ca de obicei ultimii la noutati.

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design