8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportEuroparlamentarul Cătălin Ivan vrea să interzică acțiunile la purtător. Firma Tel Drum,...

Europarlamentarul Cătălin Ivan vrea să interzică acțiunile la purtător. Firma Tel Drum, direct vizată de proiectul de lege

Europarlamentarul Cătălin Ivan a depus, vineri, la Parlament un proiec de lege prin care vrea să interzică, în România, folosirea acțiunilor la purtător, atât în relațiile comerciale normale cât, mai ales în cazul companiilor care fac afaceri cu statul, potrivit unui comunicat de presă remis redacției ROMÂNIA LIBERĂ.

„Acest proiect de lege nu s-a născut din neant, ci este rezultatul unor serii de dezbateri pe care le-am organizat împreună cu parteneri foarte importanți implicați în combaterea corupției, a spălării de bani și a infracțiunilor economico-financiare.

Toate aceste instituții, organizații non-guvernamentale și toți acești profesioniști și-au bazat punctele de vedere și recomandările (din acest proiect legislativ – n.n.) pe studii realizate de-a lungul mai multor ani. Concluziile lor sunt extrem de pertinente și trag un foarte serios semnal de alarmă” a explicat europarlamentarul Cătălin Ivan.

În România funcționează în prezent 384 de astfel de societăți ai căror proprietari sunt imposibil de identificat. Aceste firme au încheiat, în ultimii zece ani, contracte de miliarde de euro cu Statul. 





Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Funky Citizens, statul român a atribuit în 2015 contracte de achiziţii publice de 18,8 miliarde de euro, iar alţi 1,4 milioane euro au fost cheltuiţi prin achiziţii directe. „Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro. Aceste date demonstrează necesitatea transparentizării sistemului”, a afirmat Elena Calistru, reprezentantul Funky Citizens.

„Pe lângă vulnerabilitățile legate de spălare de bani sau chiar finanțarea mascată a terorismului, vorbim aici de miliarde de euro pe care Statul român nu le poate urmări și care dispar în neant. Nu știm cine se află în spatele acestor companii care fac afaceri cu banii contribuabililor români, prin urmare, în cazul unor fraude sau fapte de corupție nu putem urmări banii și nici nu poate fi recuperate prejudiciul. România nu își mai poate permite luxul de a <<rătăci>> miliarde de euro!” a motivat europarlamentarul PSD această inițiativă.





Teoretic, există obligativitatea ca numele proprietarilor de acțiuni la purtător să fie înscrise într-un registru intern al companiei de către directorii acesteia sau membrii consiliului de administrație. Nu sunt însă instrumente legale prin care autoritățile să verifica dacă beneficiarii acțiunilor la purtător sunt înscriși în registre interne și dacă acestea sunt ținute la zi si nici nu sunt sanctiuni daca nu se respecta legea.

Rise Project a prezentat cazul concret al unei firme care are acţiuni la purtător şi care a derulat contracte de 210 milioane de euro cu statul român. Firma respectivă a câştigat, în ultimii 10 ani, cel puţin 84 de contracte publice. „Artificiul acţiunilor la purtător, utilizat la scară planetară de politicienii corupţi sau grupări de crimă organizată este accesibil şi în România. Mai simplu chiar decât în paradisurile fiscale”, a declarat Ana Poenariu, reprezentantul Rise Project. 

Există si alte state care au interzis acţiunile la purtător, de exemplu: Belgia (interzise din data de 1 Ianuarie 2008 prin “Act of 14 December 2005”), Cehia (interzise din data de 20 Iunie 2013 prin “Act No. 134/2013 Coll.”), Cipru, Malta, Marea Britanie (interzise din data de 26 Mai 2015 prin “Small Business, Enterprise and Employment Act”)”.


EXCLUSIV. 13 milioane de lei de la stat pentru vacile lui Dragnea junior. Ferma de bovine a fiului președintelui deputaților, ascunsă pe numele finului șefului PSD | DEZVĂLUIRE RL

Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan-Valentin, deținător la vedere de fermă de porci, a declanșat un scandal național după ce Guvernul Grindeanu a decis să acorde subvenții pentru creșterea suinelor. Juniorul, de fapt, deține și o fermă de vaci în Teleorman, finanțată generos din bani europeni. RL prezintă azi documente care arată fără dubiu cum Ștefan-Valentin Dragnea investește în ferma de bovine.  


EXCLUSIV. Firmele lui Dragnea jr. trăiesc din banii Tel Drum. Odrasla șefului PSD este veriga financiară lipsă între tatăl său și compania teleormăneană | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Liviu Dragnea nu are nici o legătură oficială cu Tel Drum, faimoasa firmă teleormăneană care a încasat jumătate de miliard de euro de la stat. Fiul său, însă, Ștefan-Valentin Dragnea, are legături financiare clare cu Tel Drum. Practic, se poate spune că societățile lui Dragnea junior sunt întreținute de către Tel Drum, care a garantat creditele societăților comerciale deținute de fiul șefului PSD.  

Comuna morților vii: TelDrum, „miruită” cu un contract de 18,3 milioane lei în Vinerea Mare: La licitație au participat șapte firme, dar șase au fost descalificate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

În Vinerea Patimilor, Primăria Țigănești a anunțat public că a „miruit” compania Tel Drum cu un contract de 18,3 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă