4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportEpopeea dosarului Șova. Rolul premierului

Epopeea dosarului Șova. Rolul premierului

Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Șova-Turceni&Rovinari. DNA îl acuză și de conflict de interese, având în vedere că, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru.

P rieten al prim-ministrului și coleg cu acesta în Guvern o bună perioadă de timp, Dan Șova este, din august 2014, urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Asta, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea au fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. Procurorii au arătat că o parte însemnată din sumă a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova şi al persoanelor din sfera sa relaţională. 

Astfel, în 6 mai 2015, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”. În urma analizării înscrisurilor,  a rezultat faptul că în 30.08.2007 între SCA „Şova şi Asociaţii” şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Ponta Victor-Viorel, s-a încheiat o convenţie având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Onorariu în lipsa muncii

În convenţie s-a prevăzut ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro pe lună onorariul avocatului Ponta. Convenţia s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. 

Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni, de orice natură, care implicau societatea de avocaţi. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Victor Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia. Întrucât specializarea juridică lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

Metoda „copy-paste“

Ce dezvăluie mai departe procurorii anticorupție? În cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Victor Ponta au fost tehnoredactate prin metoda „copy-paste”, după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta.

În realitate, Ponta nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte. Liderul PSD a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Procurorii notează că, între 11 noiembrie 2008 și iunie 2009, actualul premier a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi. Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a actualului premier.

L-a răsplătit cu bani

Premierul mai este urmărit penal și pentru săvârșirea a trei infracţiuni de conflict de interese. În calitate de prim-ministru al României, Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Şova, în mod repetat, în fruntea unor ministere: pentru Relaţia cu Parlamentul, cel al Marilor Proiecte de Infrastructură, respectiv al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova, constând în sume de bani. La rândul său, senatorul Dan Şova a fost pus, vineri, sub control judiciar, pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, evaziune şi spălare de bani, acesta având interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu mai multe persoane vizate în aceeaşi anchetă.

Șova este urmărit penal din vara anului trecut pentru că a încheiat și a derulat în mod nelegal contracte de asistență juridică cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, cauzând un prejudiciu de 71 milioane de lei. Este, în principal, vorba de încheierea a trei acte adiționale de asistență juridică pentru încheierea cărora Șova a făcut presiuni la directorii companiilor. 

Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu a făcut de două ori scut în jurul lui Dan Șova. În 25 martie (printr-un artificiu al lui Tăriceanu) și în 2 iunie (prin rezultatul efectiv al votului) Camera superioară a Parlamentului a respins cererea DNA de reținere a lui Șova. Asta, în condițiile în care procurorii îl acuză inclusiv de distrugerea unor probe.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă