15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportEmil Calotă, ANRE: Am suspendat licitațiile de energie pentru consumatorii casnici, ca...

Emil Calotă, ANRE: Am suspendat licitațiile de energie pentru consumatorii casnici, ca să prevenim creșterea facturilor

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitațiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creșteri anormal de mari pe piețele de energie, a declarat, vineri, Emil Calotă, vicepreședintele ANRE, citat de Agerpres.

El a fost întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei ANRE de a scumpi energia cu până la 8% de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici.

"Situația din ianuarie-februarie anul acesta rămâne inedită pentru noi, pentru reglementator, dar și pentru principalii operatori din piață. Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate. Am luat în urmă cu două săptămâni decizia excepțională de a suspenda, timp de un trimestru, licitația pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piață pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condițiile tehnice necesare pentru ca licitația să aibă loc și, pe de altă parte, pentru că simțeam evoluții ale prețurilor în piețele de energie și în special în piața zilei următoare (PZU) creșteri anormal de mari", a explicat Calotă.

Oficialul ANRE a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni o creștere puternică a facturii consumatorilor.

"Atunci, ca să prevenim un impact puternic în factura consumatorului beneficiar al serviciului universal, am luat această măsură excepțională de a suspenda pentru un trimestru licitația și pentru a pregăti mai bine făcând modificări, adaptări și elemente de securizare din punct de vedere al evoluției prețului pentru consumatorii beneficiari de serviciul universal. Oricum, ceea ce cred că trebuie subliniat este că, la situații excepționale trebuie să luăm decizii excepționale", a continuat vicepreședintele autorității.

El a subliniat că există premise ca, în trimestrul patru, prețurile să scadă.

"Licitația pe trimestrul trei și reluarea ei după pregătirea mult mai bine a documentelor și a cadrului de reglementare, până la 10 august, se va face în trimestrul patru, când avem premise de a fi optimiști pentru o scădere a prețurilor și, implicit, o regularizare pe care o vom face pentru trimestrul patru. Deci acum, per total, este o creștere, dar suntem optimiști că ea va fi regularizată la începutul trimestrului patru", a susținut Calotă.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat pentru AGERPRES reprezentanții instituției.

De la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total, și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis vineri, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piață liberă (90%) va urca cu 8,53%. Contactați de AGERPRES, reprezentanții instituției au precizat că acest lucru va duce la o scumpire în medie de până la 8%.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă