11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportDupă șeful PSD, și Călin Popescu Tăriceanu îl critică pe ambasadorul american...

După șeful PSD, și Călin Popescu Tăriceanu îl critică pe ambasadorul american Hans Klemm: Sunt profund dezamăgit de această atitudine, dacă nu cumva urmăreşte altceva

Șeful Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat dezamăgit de poziția Ambasadei Statelor Unite la București, care a atras atenția asupra riscurilor la care se expune România prin modificarea Legilor Justiției, potrivit Mediafax.

„Mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei americane. Şi eu am privit cu admiraţie la America, o ţară care e prin esenţă ţara libertăţilor, în care libertăţile sunt sfinte. Aceşti ambasadori se fac că nu văd că în România normele elementare juridice nu sunt respectate. Avem permanent abuzuri, excese în justiţie, suntem pe locul întâi în UE la procese pierdute la CEDO. Ce dovadă mai bună că există o problemă imensă în justiţie? Am ajuns într-o republică dictată de procurori”, a spus Tăriceanu, la Mamaia, unde a avut loc ședința coaliției de guvernare PSD-ALDE.



 

 El s-a întrebat, retoric, dacă acesta este modelul politic pe care Ambasada SUA îl promovează. „Am serioase întrebări, îndoieli. Sunt profund dezamăgit de această atitudine, dacă nu cumva există un demers deliberat care urmăreşte altceva…”, a mai spus Tăriceanu.

După ce, în 23 august, Ministerul Justiției a anunțat propunerile de revizuire a sistemului judiciar, Ambasada SUA la București și-a manifestat îngrijorarea și a îndemnat toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției.

„Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale", a precizat Ambasada SUA.


În acest context, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a solicitat '„expulzarea'' ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, pe care l-a acuzat că s-ar fi amestecat nepermis de mult în activitatea parlamentară și guvernamentală a României.

„Date fiind ingerințele repetate în treburile interne ale țării mele, solicit expulzarea de urgență a ambasadorului Hans Klemm. Dacă suntem cu adevărat un stat independent și suveran, dacă ne respectăm Constituția și pe noi înșine, nu mai putem tolera amestecul acestui ambasador în activitatea parlamentară și guvernamentală, precum și în politica românească în ansamblul ei. Nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, așa cum nu e, în general, treaba niciunui ambasador cum anume hotărâm noi să ne construim propriul cadru legislativ", a scris Pleșoianu, miercuri, pe pagina lui de Facebook.



La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este îngrijorat de faptul că „niște ambasadori' în România își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea privind legile justiției.

„Și eu sunt îngrijorat când am văzut din presă și am citit ce s-a încercat ieri să se facă la CSM. Și eu sunt îngrijorat când văd niște ambasadori în România care își permit să ne interzică și dreptul de a începe o dezbatere. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi", a afirmat Dragnea.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă