7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportPSD și PNL și-au dat mâna ca să scape de groparul asigurărilor,...

PSD și PNL și-au dat mâna ca să scape de groparul asigurărilor, Mișu Negrițoiu, din fruntea ASF. Pentru susținerea în Parlament, liberalii primesc posturi la BNR, ANRE, Curtea de Conturi și CNSAS

Președintele ASF a fost, în sfârșit, revocat după ce Liviu Dragnea s-a asigurat de sprijinul unei părți a PNL pentru a contracara dezertările din coaliția majoritară. Liberalii au primit la schimb posturi în BNR (Eugen Nicolăescu) sau ANRE (Teodor Atanasiu).

Demiterea lui Mișu Negrițoiu a fost reușită după o ședință a plenului reunit, în care soarta șefului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a fost pe muchie de cuțit. El a fost schimbat cu 238 de voturi „pentru” revocare și niciunul împotrivă, în timp ce trei parlamentari nu au votat.

Chiar dacă la votul pentru debaracare s-a înregistrat unanimitate,  bătălia reală s-a purtat în culise, pentru obținerea cvorumului de ședință – pentru ca votul să fie valid în sală trebuiau să fie 233 de parlamentari. Pe hârtie, coaliția majoritară are 251 de parlamentari – PSD – 221 iar ALDE – 30. Însă, doar liderul PSD Liviu Dragnea dorea revocarea lui Negrițoiu, pe care l-a acuzat că este în spatele scandalului naționalizării pensiilor  private. În schimb, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu se opunea revocării lui Negrițoiu,un apropiat de Daniel Chițoiu, secretarul general al ALDE.

De altfel, la votul de ieri Tăriceanu s-a numărat printre cei 244 de absenți din ALDE, PMP, UDMR sau USR care ar fi putut lăsa, din nou, ședința fără cvorum, așa cum s-a întâmplat pe 9 mai.

Negocieri PSD-PNL

Până la urmă, cvorumul a fost asigurat de o parte a parlamentarilor PNL, în frunte cu Eugen Nicolăescu, viceliderul grupului din Camera Deputaților. Aceștia au rămas în sală, deși cei mai mulți dintre colegii lor din PNL au părăsit lucrările. Strategia a stârnit aplauze la scenă deschisă din rândurile PSD. ”Bravo, Eugen, bravo!”, s-a strigat din grupul PSD.

Colaborarea cu PSD nu se bazează, însă, pe ovații. În urma unor negocieri cu Liviu Dragnea, Eugen Nicolăescu va fi numit viceguvernator al BNR și va beneficia de o indemnizație de 37.000 de lei lunar. Teodor Atanasiu a fost validat, ieri, pentru postul de   vicepreședinte ANRE de către comisiile de industrii iar liberalii au mai obținut posturile de inspector de audit la Curtea Conturi (Anca Boagiu) și membru CNSAS (Sulfina Barbu).

Ce urmează după votul din plen? Potrivit explicațiilor oferite de Ministrul Economiei, Mihai Tudose,  interimatul în fruntea instituției va fi preluat de Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședinte ASF. Numele acestuia a fost vehiculat și ca un posibil înlocuitor defintiv al lui Negrițoiu dar decizia finală este la Liviu Dragnea. Până atunci, parlamentarii așteaptă să vadă dacă Negrițoiu va contesta hotărârea Legislativului de revocare. Reamintim că miercuri, înainte de votul din plen, Negrițoiu a fluturat amernințarea unei contestații la Curtea Constituțională (CCR). ”Orice hotărâre care se va lua este ilegală şi contestabilă la Curtea Constituţională. De altfel, toate deciziile luate de comisiile parlamentare în legătură cu activitatea Consiliului ASF au fost infirmate – nu m-aş mira ca şi în cazul meu să se întâmple acelaşi lucru”, declara, cu doar o zi în urmă, Mişu Negriţoiu.

Saga revocării șefului ASF

În octombrie 2016, după scandalul RCA, comisiile parlamentare au elaborat un raport de revocare a lui Negrițoiu, păstrat de Liviu Dragnea în stand-by.  În 12 aprilie 2017 Liviu Dragnea relua propunerea, susținând că Negrițoiu ar fi lansat zvonurile privind intenția PSD de a naționaliza fondurile private de pensii. Însă, pe 18 aprilie, Călin Popescu Tăriceanu acesta a blocat transmisterea raportului de revocare către plen, într-o ședință a conducerii Parlamentului, în timp ce Dragnea era plecat din țară. Pe 9 mai, Parlamentul nu a reușit să voteze revocarea lui Negrițoiu din lipsă de cvorum, printre absenți numărându-se și parlamentarii ALDE.

Moștenirea lui Negrițoiu
•  Sub mandatul său, prețul mediu al RCA (asigurarea obligatorie pentru 6 milioane de români) s-a dublat.
•  A susținut un administrator special – KPMG – care a condus spre faliment societatea Astra Asigurări. În ciuda voturilor celorlalți membrii ai consiliului ASF a susținut ca lichidator aceeași firmă care a eșuat lamentabil în încercarea de a transfera portofoliul Astra și a salva astfel măcar locurile de muncă.
• A trimis în faliment alte trei firme de asigurare.
•  Sub mandatul său au scăzut vânzările pe toate liniile de asigurări facultative.
• Sub mandatul său au dispărut din piața asigurărilor peste 15.000 de agenți

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă