23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportDosarul Mineriada: Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să fie filmat, fiind...

Dosarul Mineriada: Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să fie filmat, fiind îngrijorat că în camera de luat vederi putea fi ascuns un pistol

În mai 1990, fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să se lase filmat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai manifestanților din Piața Universității, fiind îngrijorat că în camera de luat vederi putea fi ascuns un pistol, potrivit Agerpres.



Citește și: Dosarul Mineriada. Parchetul General i-a trimis în judecată pe Iliescu, Roman și Măgureanu: Forțele de ordine au făcut uz de armă cu muniție de război. Minerii au agresat bucureștenii. Evenimentele au urmărit manipularea opiniei publice de către autoritățile statului

Mai multe persoane, între care Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu, au fost trimise în judecată, marți, în dosarul Mineriadei, pentru crime împotriva umanității, care ar fi fost comise în urmă cu 27 de ani, a anunțat Parchetul General, care a finalizat ancheta.

 


În rechizitoriul din dosarul Mineriada, trimis recent în instanță de procurorii militari, se arată că, după alegerile din mai 1990, câștigate de Ion Iliescu și FSN, Liga Studenților, Grupul Independent pentru Democrație și Asociația 21 Decembrie au considerat că votul reprezintă voința poporului și au hotărât să se retragă din Piața Universității, dând posibilitatea membrilor lor de a participa la manifestații ca simple persoane, fără vreo apartenență civică.

În aceste împrejurări, manifestațiile din Piața Universității au început treptat să scadă în intensitate. Mai mult, s-a încercat o întâlnire între manifestanți și Ion Iliescu pentru a negocia o evacuare pașnică a zonei.



Citește și: Dosarul Mineriada. Reacția lui Petre Roman, după ce a fost trimis în judecată: Acuzația este o fabricare, o mistificare. Nu avem de-a face cu o acuzație în sens juridic, ci mai degrabă cu o opinie politică

„Eu pur și simplu consider că această acuzație este o acuzație fabricată, o mistificare. (…) Cauzele violențelor din 13 iunie nu au fost cercetate. Nici cei care au comis incendierile și asalturile asupra Prefecturii București sau Poliția București, Ministerul de Interne și Televiziune nu au fost cercetați și cu atât mai mult sancționați. Deși, după cum știți, misiunea procurorilor este să apere instituțiile statului. (…) Aceste fapte nu au fost cercetate și nici sancționate. Or, ele constituie cea mai importantă problemă din ziua de 13 iunie. Adică, cei care au fost făptuitorii acelor violențe nu există la ora asta. Nu numai că trebuia să-i cunoaștem, trebuiau să fie trimiși în judecată, pentru că ei sunt cei care au condus la situația care s-a produs în 14 iunie, a spus Petre Roman, pentru Agerpres.

 


După negocieri purtate de Ion Caramitru, Dan Hăulică și Andrei Pleșu cu Marian Munteanu, a fost stabilită o întâlnire cu Ion Iliescu.

Una din condițiile puse de Ion Iliescu a fost ca întâlnirea să nu fie filmată, după ce "un civil" i-a spus că în camera de luat vederi putea fi ascuns un pistol.

Informația apare în declarația dată de fostul ministru al Culturii, Andrei Pleșu, în cadrul audierii la Parchet: "Ni s-a trimis o listă cu cei care vor veni din Piața Universității la întâlnirea cu președintele Ion Iliescu. Reprezentanții Pieței Universității au pus condiția ca întâlnirea cu Ion Iliescu să se înregistreze cu o cameră de luat vederi. În acest timp erau probleme și din partea președintelui Ion Iliescu. Am fost de față când un domn în civil, bănuiesc că de la SPP, l-a sfătuit pe președinte să nu accepte prezența unei camere de luat vederi pentru că într-o asemenea cameră s-ar putea ascunde un pistol extra plat. Ion Caramitru, pe bună dreptate, a respins ca ridicolă această ipoteză, dar Ion Iliescu a părut totuși îngrijorat. Acest lucru, plus faptul că ni s-a comunicat că, pe lângă lista trimisă deja din Piața Universității, a venit ca participant și Doina Cornea care nu era pe listă, l-au determinat pe Iliescu să suspende întâlnirea. Doina Cornea se manifestase în mod public împotriva lui Ion Iliescu, iar acesta nu o considera un interlocutor, ci mai degrabă un dușman. Deci a fost un eșec".

Pleșu mai spune că, peste câteva zile, a fost sunat de Ion Iliescu, care i-a spus că dorește să aibă totuși o întâlnire cu reprezentanții manifestanților, chiar și în prezența unei camere de luat vederi. Marian Munteanu a transmis însă că protestatarii vor ca întrevederea să aibă loc la Televiziunea Română și să fie transmisă în direct, idee refuzată de Ion Iliescu.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu și fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13 — 15 iunie 1990.



Citește și: Dosarul Mineriada. Fostul șef al Statului Major General, în emisiunea jurnalistului Sabin Orcan: Mineriada a reprezentat o formă de acțiune a Rusiei pentru destabilizarea României

Directorul editorial al „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, marți seara, în cadrul emisiunii X-Press, de pe postul B1 TV, cu generalul Constantin Degeratu, analistul militar Ion Petrescu și președintele Asociației 21 Decembie, Teodor Mărieș, despre trimiterea în judecată al dosarului Mineriada.

 

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării. Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a patru persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă