VIDEO. Două dosare penale, în cazul înregistrărilor difuzate de RTV, în care șefa DNA le-ar da indicații procurorilor. Infracțiunile cercetate: inducere în eroare a organelor judiciare și folosirea de informații nedestinate publicității

de Iulia Iancu , 19 iunie 2017 - stire actualizata la ora 18:01, 19 iunie 2017
VIDEO. Două dosare penale, în cazul înregistrărilor difuzate de RTV, în care șefa DNA le-ar da indicații procurorilor. Infracțiunile cercetate: inducere în eroare a organelor judiciare și folosirea de informații nedestinate publicității

UPDATE 17.35: Parchetul General a deschis un dosar penal, după sesizarea DNA, privind infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public. 

”Ca urmare a sesizării transmise de către Direcția Națională Anticorupție, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii prev. de art. 268 alin. 2 din Codul penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare, constând în producerea sau ticluirea de probe nereale în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârșirea acesteia de către o anumită persoană”, precizează Parchetul General.


Direcția Națională Anticorupție (DNA) a sesizat Parchetul General cu privire la înregistrările difuzate de postul de televiziune România TV, în care șefa instituției de forță ar fi fost înregistrată în timpul unei discuții cu procurorii din subordine, în care i-ar spune lui Jean Uncheșelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier. Totodată, DNA a dechis dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru că ședințele cu procurorii nu sunt publice.

Potrivit comunicatului de presă remis redacției RL, "înregistrările respective nu ar fi autentice, ele conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor enunțate de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative. Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește".

O parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care ar fi participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative din cadrul Structurii Centrale: Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor ședințe, la care, alături de Laura Codruța Kövesi ar fi participat și cei doi adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție, s-ar fi discutat despre „operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală”. Totodată, doamna Laura Codruța Kövesi ar fi cerut procurorilor cu funcții de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi și verificarea cu regularitate a ritmicității în efectuarea urmăririi penale”, adaugă procurorii.

Potrivit sursei citate, aceste aspecte ar ține de exercitarea firească și responsabilă de către procurorul șef a atribuțiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcției Naționale Anticorupție.

Printre problemele identificare în soluționarea cu întârziere a unor cauze ar fi fost: efectuarea unor expertize și constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistență judiciară internațională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală și efectuarea formalităților pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror, mai scrie DNA, în comunicat.

La una din cele două secții s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare și 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare.

Față de această situație, la data de 31 martie 2017, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție ar fi emis un ordin prin care a dispus un control al activității desfășurate de către Secția de combatere a corupției și de către Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a stabili motivele nesoluționării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp. Controlul ar fi fost efectuat de cei doi procurori șefi adjuncți al DNA, respectiv Marius Iacob și Nistor Călin, în perioada 28 aprilie -12 mai 2017, conchide sursa.

În înregistrare, șefa DNA  i-ar spune lui Jean Uncheșelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier, conform unei înregistrări difuzate de România Tv, post deținut de fostul deputat Sebastian Ghiță, care a fugit în Serbia, în urma declanșării mai multor anchete anticorupție care îl vizează. 

"Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... /nu se intelege/ DNA-u aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. (..) M-am uitat pe situaţiile astea şi unele sunt îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani, cu urmărirea penală începută şi nesoluţionată (..) Mă îngrijorează de ce nu îi înhăţăm", ar spune Kovesi în înregistrarea difuzată de România Tv.

Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că va sesiza direcția de resort și inspecția judiciară în ceea ce privește înregistrările în care procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, i-ar spune lui Jean Uncheșelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier. 

"Am văzut aseară cu privire la acele discuții pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Nu am pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea informărilor acelor înregistrări. Voi chema de la Direcția de Resort, vom sesiza inspecția judiciară pentru a verifica veridicitatea lor. Dacă Instanța Judiciară nu are posibilitatea verificării acestora, evident, vom găsi celelalte soluții, inclusiv prin expertizele tehnice. Ministrul Justiției nu face anchetă, iar când e seiszat, dirijează acele sesizări către cine trebuie", a declarat ministrul de resort.

Guvernul demontează orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar, susține purtătoarea de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

"În primul rând, nu comentăm direct înregistrarea, nu ştim dacă ea este sau nu autentică. Vreau doar să demontez orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar. În vremea în care a fost viceprimar, Sorin Grindeanu s-a ocupat de direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun. Direcţia Patrimoniu nu era în subordinea domnului Grindeanu", a declarat Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului, pentru Mediafax. 

 

 

Comentarii

 • Firul de praf

  19 iunie 2017 23:44

  Asa ca, dragilor, luati loc, cu churu` pe dosare, insa nu le tineti mult, ca s-ar putea sa puta. Vaaaaai, ce urat. Intre noi fie vorba, un lingvist a zis ca daca folosesti fund, poti fi in eroare. Poate fi fundul unei curti, poate fi fund de taiat ceapa, poate fi fund de mare. Daca e chuuuur, atunci e clar la CE ANUME ne referim. "Manca-ti-as", de decapata institutional. Astea fiind spuse, ma declar depasit de natura si profunzimea savanta a organelor statului nostru de drept, reformat euro-atlantic, mileniul III etc etc. N-am onoarea sa va salut. Bleeeeax !P.S. Dosarului lui 4 la suta, de la Cimisoara, cand il scoateti... de sub cuhar ? Ca, doctoratul savantei 4 la suta s-a facut la Cimisoara, unde s-a produs si licentierea tontului de premier.

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   20 iunie 2017 6:16

   Bag sama Firule di praf ca, matale esti un individ tare, tare nefericit! Pocaiesti-teeee!

   raspunde comentariului
   • Firul de praf

    20 iunie 2017 20:52

    Abslut deloc, moncher. Te asigur, ma simt destul de bine in caroseria mea. Si mai invata sa scrii. Pentru inceput o punem pe seama caldurii...

    raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 iunie 2017 21:24

  Enemy of the State, 1998. Ar trebui sa devina subiect obligatoriu de reflectie, la INM.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 iunie 2017 21:06

  Iti place sa inregistrezi pe altii ? Ok. Atunci, vei avea un soc cand ai sa auzi propria voce, inregistrata pe sestache. Ala care i-a facut-o avea si scrupule morale, dom`le. N-a pus inregistrarile din dormitor, ci pe alea de la serviciu. In exercitiul functiunii. Sah mat !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 iunie 2017 21:01

  Va spun io cine i-a facut bucuria. 2 premise sunt esentiale. Prima e ca individa crede despre sine ca e Dumnezeu, prin urmare e infailibila, asa c-a vorbit deschis. Aia din sala erau slugile fidele, asa ca loialitatea lor nu poate fi pusa la indoiala. Mai ramane una singura, o mana maiastra, care a strecurat un reportofon digital, cu acumulatorii incarcati la maxim, in sala. Suna infundat, deci a fost undeva in mobilier. A fost inaintea conferintei, iar dupa aia, mana maiastra l-a recuperat. Ce a fost... a fost. Problema e ca ce e acolo e letal. Adio, pusi si un praz verde. N-are cum sa scape.

  raspunde comentariului
 • Ionut Toader

  19 iunie 2017 19:54

  Inregistrarea pare a fi facuta ambientala cu aparatura sofisticata. Imi aduce aminte de scandalul in care Merkel era ascultata cu parabolice de catre serviciile americane. Un reportofon sau telefon oricat de prost ar fi fost tot ar fi inregistrat mai bine din buzunar.

  raspunde comentariului
  • Firul de praf

   19 iunie 2017 20:50

   Domnule, nu fi caraghios. Sunt reportofoane de marimea unei cutii de chibrituri, ori I-Pod de marimea unui stick de computer, adica de marimea unei unghiere mici. Astea nu sunt sculele lui James Bond, fiindca alea sunt de marimea unui ac cu gamalie. Cu chestii de genul celor care se joaca pustimea, sa asculte muzica, se poate face o inregistrare mai mult decat acceptabila. Pun pariu c-a fost un reportofon stereo, iar cel care l-a folosit nici n-a stiut sa-i faca bine setarile, adica sa valorifice toate facilitatile aparatului respectiv. Un reportofon cu performante medii costa intre 200 - 400 de lei, iar cu card de memorie poate intregistra pana la 24 de ore, continuu. Nu cred c-a fost telefon, fiindca exista instructiuni speciale pentru folosirea lor, prin zonele alea. Asa ca lasa inregistrea in pace cel mai interesant e continutul ei. Nu poate fi contrazis, iar ce iese de acolo e monstruos. Pune o oglinda fidela, in fata mutrei hidoase. Ooooops. Romania euro-atlantica, mileniul III. Parca asa era lozinca, nuuuu ? Acu ataca evidentele, crezand ca pot prosti lumea in fatza.

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 iunie 2017 18:33

  Deci, daca numai titlul e corect, inseaman ca cineva e nebun de legat. Intai zice ca e inducerea IN EROARE a procurorilor. Cu ce... ii induce in eroare ? Procororul, "manca-i gura", el cerceteaza fapte, sau inventeaza fapte ?!?! E crima ? Viol ? Furt ? Delapidare ? Abuz ? Exista fapta ? Nu exista ? Cum aia, "sa duci dosarul inspre" ? Ai omor, arestezi gardul, stalpul, copacul ?!?!?! Apoi zice ca e "difuzare de informatii nedestinate publicitatii". Nu va suparati, TOT ce priveste banul public si INFORMAREA OPINIEI PUBLICE e de domeniul PUBLIC. Pai, ori e fals, ori e secret. Nu poate fi amandoua !!! Astea fiind spuse, mie imi crapa obrazul de rusine. Lor nu, ca obrazul li-e gros, ca opinca de porc. Rusine ! Asteptam cu nerabdare telefoane de la ambasada, eventual conferirea unei noi decoratii. Bai, boilor, rad rusii de noi, de se dau cu cracii in sus, asta apropo de KGB. Se cheama SVR, te asigur ca monitorizeaza inclusiv presa din Romania. Se phisa pe ei de ras !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 iunie 2017 18:18

  Sorinel, tu esti tampit. Daca te nasteai in Middle Est, sigur ajungei talib, cu cearceafu-n cap, si semtex la brau, sa te detonezi prin piete, aruncand in aer tarabe cu bostani, berbecuti si gura-casca. Mai, om nebun. Asta nu e KGB, serviciu care nici nu mai exista, de la puciul din 1991. Asta e FATZA VOASTRA ADEVARATA. Asa sunteti voi, inregistrarile va arata adevarata fatza. Cineva v-a pus oglinda in fatza - admirati-va. Imi crapa mie obrazul, de rusinea voastra. Latrine ? Latrai ? Aia sunteti voi ! Niste derbedei, care au fost la putere, comportandu-se ca o banda de teroristi. Ati deturnat statul si institutiile de la rosturile lor firesti. Cred ca iti dai seama, asta nu are cum sa nu aduca, la final, binemeritata pedeapsa.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  19 iunie 2017 17:45

  Acum este momentul pentru a fi inchise toatea aceste latrine cu latraii lor cu tot care fabrica senzationalul dupa indicatiile kgb.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 iunie 2017 16:42

  Deci, decapati-o. Institutional, legal, cum ii place `mneaei. Gata cu oxizii, gata cu numirile politice, gara cu coclelile, gata cu ruginiturile. Asta daca nu vreti ca Romania sa ajunga de poveste pe mapamond. Nu de alta, insa aceasta gluma proasta, si basista pe deasupra, TREBUIE sa ia sfarsit.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  19 iunie 2017 16:36

  Ahaaa, e terminologie de cazangerie. O folosesc inclusiv caldararii, aia cu decaparea. In tehnica, decaparea e un proces de inlaturarea a oxizilor, de pe o suprafata metalica, care urmeaza a fi lipita. Se face abraziv, ori chimic, ca sa prinda lipitura. Spre exemplu, visul oricarui Romica e sa aiba in cazan de cupru, pe care sa-l decapeze si sa-l lipeasca, ca sa mance si "gura la copiii lui" ceva. Cica sa "decapeze institutional". Dom le, ca decapeaza e clar. Insa, ce voia sa lipeasca dupa aia, in locul decapat ? Oameni fideli lor ? Bre, una-i una, alta-i alta. Gata cu glumele proaste. Demisia, apoi anchetarea. Opriti nebunia asta, restabiliti de urgenta NORMALITAEA. Asta nu e tara, e casa de nebuni. S-a intrecut cu gluma. AFARAAAAAAAAAAA !

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design