13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăSportDispute între Cazanciuc și Fenechiu pe tema modificărilor din legile Justiției

Dispute între Cazanciuc și Fenechiu pe tema modificărilor din legile Justiției

Președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc (PSD), a declarat, într-o emisiune televizată, că există un acord cu opoziția pe foarte multe lucruri propuse în pachetul de modificare a legilor justiției. Vicepreședintele aceleiași comisii, senatorul Daniel Fenechiu (PNL), a replicat că "Diavolul se ascunde în detalii" și că liberalii nu vor renunța la convingerea că abuzul în serviciu trebuie reglementat fără prag.

"Procesul a început în 2015. A fost asumat un pachet de modificări de către un număr de parlamentari. Mare parte din aceste lucruri au fost discutate și rediscutate. Există un acord pe foarte multe lucruri propuse în acest pachet. (…) Sunt multe lucruri care sunt agreate de toată lumea, indiferent de ce parte a baricadei s-ar afla. (…) E foarte importantă participarea la dezbateri și nu să spunem un 'nu' țâfnos", a afirmat Cazanciuc, duminică, la TVR1.

Pe de altă parte, reprezentantul PNL a replicat că liberalii nu vor renunța la a spune "nu" țâfnos reglementării prin prag a abuzului în serviciu.

"Diavolul se ascunde în detalii și atunci trebuie să fim foarte atenți și la detalii. (…) De exemplu noi am spus un 'nu' țâfnos pragului la abuzul în serviciu. Un 'nu' țâfnos la care nu o să renunțăm. Noi credem că abuzul în serviciu trebuie reglementat fără prag, pentru că interpretarea dată de noi deciziei CCR este în sensul că acolo se vorbește de intensitate, nu de un calcul valoric", a afirmat Fenechiu.  
De asemenea, Fenechiu a punctat că "fiecare lege are o durată de viață" și a arătat că este nevoie de reformarea legilor de organizare a sistemului judiciar, care datează din 2004, însă diferența față de PSD este că liberalii consideră că acest proces trebuie făcut împreună cu actorii justiției — CSM, judecătorii, procurorii.

"Legile justiției — mă refer la legile de organizare, 303, 304, 317 — sunt editate în 2004. Din 2004 până azi au trecut 13 ani de prefaceri, discuții, dezbateri, în care s-a constatat că există și anumite lucruri care nu funcționează cum trebuie. Și atunci, fără îndoială, ele trebuie aduse în concordanță cu realitatea, însă unde ne despărțim noi de PSD este că noi credem că această aducere a legilor în concordanță cu realitatea trebuie făcută cu actorii justiției, cu CSM, judecătorii, procurorii. (…) La început noi am invocat patru lucruri majore. Primul: scoaterea președintelui din mecanismul de numire a procurorilor — am văzut că este rezolvat, în momentul de față. Al doilea argument a fost mutarea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției — am văzut că s-a renunțat până la urmă la această propunere. Au mai rămas două în discuție: una dintre ele vizează înființarea unei secții speciale în Parchet care să cerceteze magistrații și ultima ar fi extinderea controlului ierarhic al procurorului și pe motive de temeinicie", a precizat Fenechiu.

Totodată, Cazanciuc a apreciat că în momentul de față există "foarte multă emoție" în procesul de modificare a legilor justiției și a apreciat că transpunerea emoțiilor într-un proiect de act normativ este un lucru "greșit".

"În momentul de față avem în procedură parlamentară un proiect de act normativ. Cred că dacă vrem să fim cu adevărat parte a unui proces de schimbare, așa cum cere societatea după 12 ani, trebuie să luăm punct cu punct, să vedem: suntem de acord, nu suntem de acord, de ce nu suntem de acord. E fundamental să stăm în jurul mesei rotunde. (…) Noi avem o procedură într-o comisie de reformă, în momentul de față. Noi vrem să facem un proces cât se poate de transparent, cum nu a mai fost până acum, luând fiecare articol în parte. Am avut dezbateri generale la care au fost invitați membrii CSM, asociațiile de magistrați. Vor fi invitați de aici încolo. Fiecare articol poate fi discutat, pot veni cu argumente pro sau contra. Important e ca în final să găsim un pachet de care e cu adevărat nevoie, dincolo de pasiunea sau patima cuiva în acest proiect", a declarat el.

Pe de altă parte, Fenechiu a opinat că între magistrați și o parte a liderilor PSD "s-a creat o falie extraordinară" și că este o problemă "lipsa de încredere".

"Magistrații nu au încredere că acei lideri PSD își doresc în realitate să facă modificările în forma pe care le-au propus. Ei se tem că — odată existând acordul CSM-ului și introduse în dezbateri — se poate reveni la lucruri la care în aparență s-a renunțat. Deci e o problemă, principial, de lipsă de încredere, între magistrați pe de o parte și o parte din liderii PSD. Nu intră în discuție Robert Cazanciuc, care ca fost ministru al Justiției (…) beneficiază de încrederea magistraților, dar, din păcate, nu Robert Cazanciuc face politica de justiție a PSD", a mai spus reprezentantul PNL.

Cele mai citite

Atacuri ale hackerilor pro-ruși asupra băncilor din România. BCR şi Banca Transilvania au semnalat probleme

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis o avertizare privind recentele atacuri cibernetice de tip Distributed Denial of Service (DDoS), care au avut loc...

Corul Madrigal la Machu Picchu, premieră mondială în orașul pierdut al incașilor

Pe 15 martie 2024, Corul Madrigal a filmat un videoclip în vestigiile citadelei sacre Machu Picchu din Munții Anzi, o premieră mondială pentru muzica...

Conflict de proporții în lumea afacerilor implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. La centru disputei se află folosirea numelui comercial „Lion...

Un conflict de proporții în lumea afacerilor a ajuns pe rolul instanțelor din România, implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă