Despagubiri pentru condamnatii regimului comunist

de Rl online , 14 mai 2008

Pe ultima suta de metri a termenului de dezbatere, senatorii au adoptat proiectul de lege care prevede posibilitatea ca persoanele condamnate politic in regimul comunist sa poata solicita despagubiri din partea statului.

Desi presedintii ambelor comisii sesizate pe fond, Comisia juridica si Comisia pentru drepturile omului, Norica Nicolai si Gyorgy Frunda, au sustinut ca Senatul trebuie sa se pronunte in privinta acestui act normativ in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, a fost adoptat de Senat in calitate de prima Camera sesizata. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a respins propunerea lui Frunda de retrimitere a proiectului la Comisie pentru "o ultima cizelare", motivand ca este ultima zi in care actul normativ mai poate fi discutat de aceasta Camera inainte de a fi adoptat tacit.

 

Potrivit proiectului, persoanele care au suferit astfel de condamnari ar urma sa poata cere sa le fie acordate despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotararea de condamnare. Dupa decesul persoanelor care au suferit condamnari, sotii sau descendentii acestora pana la gradul al II-lea, inclusiv, se pot adresa cu solicitari similare instantei. De drepturi similare ar urma sa beneficieze si cei care au fost supusi unor masuri administrative cu caracter politic. Constituie condamnare cu caracter politic orice condamnare dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata in perioada mentionata pentru fapte savarsite inainte de data de 6 martie 1945 sau dupa acesta data si care au avut drept scop impotrivirea fata de regimul totalitar instaurat la acea data.

Comentarii

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design