4.9 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSportDeputații votează, marți, proiectul de lege prin care banii ilegali din campania...

Deputații votează, marți, proiectul de lege prin care banii ilegali din campania electorală să nu mai poată fi confiscați. Mai multe ONG-uri solicită respingerea amendamentelor aduse de fostul șef al Justiției, Florin Iordache

Deputații dezbat și votează, marți, proiectul de lege inițiat de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, prin care banii ilegali din campania electorală să nu mai poată fi confiscați. Mai multe ONG-uri membre ale Campaniei Politică fără Bariere, alături de Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei, solicită deputaţilor respingerea amendamentelor depuse de social-democratul Florin Iordache, potrivit News.ro.

La propunerea fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache, deputat PSD, Comisia juridică a abrogat alineatul 13 al articolului 28 – Contribuţiile pentru campania electorală, din Legea 334/2006, republicată în 2015, potrivit căruia "Contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile prezentului articol se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat”, se arată în raportul publicat în data de 5 aprilie, pe site-ul Camerei Deputaţilor.

”La iniţiativa deputatului Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, comisia a admis o serie de amendamente care abrogă sancţiunea confiscării sumelor obţinute şi utilizate ilegal de partide în campania electorală. Astfel, partidele pot să depăşească plafoanele şi să angajeze cheltuieli în afara legii, fără a se teme de sancţiune. Amendamentele ar anula în mod practic rolul unei legi a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, întrucât ar elimina sancţionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislaţiei. Articolul 28 face referire la modul în care se pot strânge şi cheltui contribuţiile pentru campania electorală, precum şi limitele acestora”, arată ONG-urile semnatare într-un comunicat de presă.

Organizaţiile spun că, prin amendamentele aduse legii, contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile articolului 28 nu se mai confiscă şi, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, dispărând caracterul disuasiv al sancţiunii. Mai mult, spun ONG-urile, acest lucru este întărit şi de articolul 53, care confirmă faptul că sumele obţinute ilegal nu se mai confiscă.

”Se elimină practic cea mai importantă sancţiune, şi anume confiscarea sumelor nelegal obţinute de către partide şi candidaţi fără respectarea legislaţiei. Aceasta era acţiunea disuasivă principală, şi anume pierderea banilor. Singurele sancţiuni rămân cele cu amenda. Amenda în sine nu este o acţiune destul de descurajantă în acest domeniu, pentru că sumele obţinute de către partide sunt mult mai mari decât valoarea amenzii”, se mai arată în comunicat.

ONG-urile semnatare atrag atenţia că modificările adoptate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor anulează principiul unei competiţii electorale echitabile, pe care este construită actuala lege a finanţării partidelor politice, avantajând partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. În acelaşi timp, vulnerabilizează partidele, care vor ajunge din nou să depindă de sponsorii lor.

”Considerăm că modificările propuse afectează grav corectitudinea proceselor electorale şi sunt contrare obiectivelor asumate în cadrul rundelor de monitorizare GRECO. În plus, amendamentele au fost introduse într-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat. Solicităm deputaţilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral”, se precizează în comunicatul de presă transmis de ONG-uri.

Printre semnatari se numără ONG-urile membre ale Campaniei Politică fără Bariere (ActiveWatch, Asociaţia, E-Civis, Asociaţia Civitas ’99, Asociaţia Expert Forum, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică, Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia România Vie, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Comunitatea Uniţi Salvăm), Centrul pentru Inovare Publică şi Centrul pentru Studiul Democraţiei.

Cele mai citite

Un trio rar de fosile de dinozauri, vândut la licitație pentru suma impresionantă de 15,7 milioane de dolari

Un trio rar de fosile de dinozauri a fost vândut la licitație pentru suma impresionantă de 12,4 milioane de lire sterline (15,7 milioane de...

Horoscop 14 decembrie 2024. Racii resimt îngrijorări financiare

Horoscop 14 decembrie 2024. Ziua aduce provocări emoționale și situații neașteptate pentru fiecare zodie. Este o zi în care răbdarea, calmul și încrederea vor...

Carlo Ancelotti anunță vești bune despre Kylian Mbappe. „Va fi apt pentru Cupa Intercontinentală”

Kylian Mbappe, atacantul francez al lui Real Madrid, va fi recuperat la timp pentru a evolua în finala Cupei Intercontinentale, programată săptămâna viitoare în...
Ultima oră
Pe aceeași temă