6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportDe ce este huiduit Traian Băsescu?

De ce este huiduit Traian Băsescu?

“Pentru că minte şi dezbină” – răspund adversarii săi politici. “Pentru că populaţia este manipulată de lideri politici iraţionali şi cinci” – explică susţinătorii preşedintelui. “Pentru că societatea română şi-a pierdut respectul şi încrederea în stat” – opinează sociologii.

Romanialibera.ro vă oferă o analiză a valului de antipatie publică abătut recent asupra preşedintelui Traian Băsescu, un personaj care nu demult făcea “băi de mulţime” prin ţară.

“Mincinosul”

“Poţi să minţi pe toată lumea o dată, pe un om de mai multe ori, dar nu poţi minţi pe toată lumea tot timpul”, este felul în care deputatul PNL Relu Fenechiu comentează, pentru romanialibera.ro, huiduielile cu care preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat luni, la Iaşi, unde a mers pentru a serba Ziua Unirii Principatelor Române.

Relu Fenechiu a asistat la ceremonia deturnată într-o manifestaţie. Spune că circa 7-8.000 de persoane l-au contestat public pe Traian Băsescu. Totuşi, din imaginile şi relatările transmise de la faţa locului de televiziunile de ştiri, nu rezultau mai mult de 150-200 de protestatari, cei mai mulţi fiind pensionari militari afectaţi de recenta încercare a Guvernului de a le recalcula pensiile.

“Divide et impera”

Dacă deputatul PNL îl acuză pe Traian Băsescu de minciună, colegul său din Opoziţie, deputatul PSD Valeriu Zgonea susţine că preşedintele României este vinovat de dezbinarea societăţii. Mesaj  foarte asemănător cu cel pe care l-au transmis demonstranţii de la Iaşi când au scandat “Cuza cel Mare, Băsescu dezbinare!”.

Iar Valeriu Zgonea îşi nuanţează opinia pornind de la necazurile acestor oameni: “Traian Băsescu ia decizii împotriva cetăţenilor. Ca să înţelegem de ce este huiduit trebuie doar să ne uităm la ce societate avem astăzi. Avem băieţi buni care primesc contracte de la stat şi băieţi răi huliţi de preşedinte. Avem ofiţeri buni şi ofiţeri răi. Este o societate dezbinată, exact ce are nevoie Traian Băsescu pentru a conduce. Divide et impera”.

Întrebat dacă numai lui Traian Băsescu i se pot reproşa greutăţile cu care se confruntă românii în această perioadă de criză economică, deputatul PSD răspunde hotărât: “Da, sută la sută! Uitaţi, eu am 7 ciobăneşti carpatini acasă. Dacă unul singur scapă din curte şi muşcă pe cineva, atunci este numai vina mea. Aşa e şi cu Traian Băsescu şi deciziile pe care le ia împreună cu Guvernul Boc!”.

“Ponta şi Antonescu manipulează”

Din cealaltă tabără politică, deputatul PDL Sever Voinescu atrage atenţia că demonstraţiile împotriva preşedintelui ar fi, în parte, organizate de oponenţii politici: “Cred că, în astfel de cazuri, nemulţumirilor justificate ale populaţiei li se adaugă nemulţumirile rezultate din manipulare şi minciună”.

Purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu în campania prezidenţială din 2009, Sever Voinescu sugerează că ostilitatea de care s-a lovit şeful statului la Iaşi îşi are originea în “obsesia anti-Băsescu pe care o au liderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu”. Potrivit lui Voinescu, preşedinţii PSD şi PNL “nu se gândesc decât la cum să-l dea jos pe Traian Băsescu”.

În răstimp, liderii PSD şi PNL anunţau, tot la Iaşi, o viitoare alianţă între partidele lor, promiţând “un bine alternativ” guvernării Băsescu-Boc.

“Ponta şi Antonescu au perspectiva îngustată de amibiţiile legate de propriile cariere. Ei au nevoie să câştige alegerile şi să-şi păstreze dominaţia în propriile partide. De asta se comportă iraţional şi cinic. Spre deosebire de ei, Traian Băsescu, preşedinte aflat al doilea mandat, poate să vadă limpede că statul român are nevoie să fie modernizat”, adaugă Sever Voinescu.

“What you see is what you get”

Deputatul PDL se aşteaptă ca Traian Băsescu să-şi asume riscurile de a fi contestat public şi să continue să se implice în problemele din politica şi societatea românească pentru că – trage concluzia Sever Voinescu – preşedintele “este genul de om despre care poţi să spui, ca englezul, what you see is what you get, adică este exact aşa cum îl vezi”.

“Respectul trece prin buzunar”

Sociologul Vasile Dâncu, fost senator PSD, observă însă că nu numai Traian Băsescu a fost huiduit de Ziua Unirii Principatelor. Protestatarii nu au ţinut cont de faptul că, în timp ce Traian Băsescu oficia ceremonia, în boxe se auzea imnul de stat al României.

“Huiduirea imnului nu este un lucru nou. În perioade de criză, statul îşi pierde din legitimitate în ochii cetăţenilor. Ne aflăm într-o anomie socială, ceea ce înseamnă că există tot mai multă dezordine şi dezorganizare şi tot mai puţin respect pentru norme şi valori”, analizează Vasile Dâncu, plasând huiduielile antibăsesciene într-un context mai profund.

Sociologul vede următoarea realitate românească: Traian Băsescu şi-a făcut rău singur prin stilul abrupt de exprimare, dar cel mai mult i-au făcut rău preşedintelui lipsa de abilitate a instituţiilor guvernamentale şi incapcacitatea lor de a comunica deciziile nepopulare pe care le-au luat; în aceste condiţii, solidaritatea colectivă s-a pierdut, încrederea în stat a dispărut, iar societatea românească a ajuns într-un punct critic.

“Este clar. Oamenii respectă cu atât mai mult simbolurile naţionale cu cât trăiesc mai bine în ţara lor”, punctează Vasile Dâncu.

“România, veşnic blocată”

Din acest punct de vedere – continuă Dâncu – o potenţială schimbare a Guvernului Boc şi chiar a preşedintelui României nu ar da decât o temporară “injecţie de încredere” populaţiei.

În schimb – prevede sociologul – realitatea politică ar rămâne aceeaşi: lipsită de proiecte, cu criterii de selecţie care nu ţin cont de merite, fără eficienţă şi continuitate.

Cu alte cuvinte, conchide Vasile Dâncu, dacă ordinea lucrurilor se păstrează, chiar şi fără Traian Băsescu şi Guvernul Boc, România tot ar fi blocată într-un “început perpetuu”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă