15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportDana Gîrbovan: Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA printre magistraţi, numele...

Dana Gîrbovan: Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA printre magistraţi, numele acestora trebuie cunoscute

Dana Gîrbovan, președintele UNJR, a declarat, pentru Mediafax, că "dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între judecători şi procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", în contextul în care ministrul Justiţiei anunţase că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp".

"Activitatea şi arhiva SIPA sunt nu doar problema justiţiei române, ci a întregii societăţi. Pentru a ne vindeca de metehnele comuniste, este important să aflăm cum a funcţionat acest serviciu secret în întreaga sa perioadă de existenţă post-comunistă. Este o chestiune ce ţine atât de istoria României, cât şi de asanarea, exorcizarea sistemului judiciar şi a societăţii în asamblu. Avem, apoi, situaţia ofiţerilor acoperiţi SIPA printre magistraţi. Monica Macovei a spus că SIPA obţinea informaţii inclusiv din rândul ofiţerilor acoperiţi pe care-i avea în rândul magistraţilor. Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între judecători şi procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", a declarat Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR a susţinut că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui să aibă loc cu respectarea dreptului la viaţă privată al persoanelor care ar putea fi vizate de această acţiune.

"Dreptul la viaţă privată al fiecărei persoane trebuie garantat, iar acest aspect va trebui luat în calcul atunci când vom decide ce să se facă în concret cu această arhivă. O soluţie pe care UNJR a propus-o încă din 2009 a fost ca fiecare persoană urmărită de SIPA să aibă acces la propriul dosar de urmărire", a arătat Dana Gîrbovan.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, că în cel mai scurt timp va iniţia această procedură. Ulterior, acesta a precizat că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA, menţionând că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă