4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDan Șova și Radu Rușanu, audiați de Comisia care anchetează alegerile din...

Dan Șova și Radu Rușanu, audiați de Comisia care anchetează alegerile din 2009: Când am făcut contestaţia la CCR, am sesizat nişte lucruri pe care le susţin şi azi. Fifor: Săpătmâna viitoare vor fi chemați să dea explicații Laura Codruța Kovesi și Emil Boc

UPDATE 17.00: Președintele Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, Mihai Fifor, a declarat că va cere prelungirea activității cu încă 60 de zile, potrivit Agerpres.

„Vom pregăti și vom înainta Birourilor permanente reunite ale Parlamentului o solicitare de prelungire a activității comisiei cu încă 60 de zile. Este evident că volumul de informații este foarte mare și este nevoie de timp ca să putem să facem o activitate cât se poate de consistentă și să elaborăm un raport concludent", a declarat Mihai Fifor, miercuri.

Întrebat dacă în lunile de vară comisia va continua audierile, Fifor a spus: „Nu neapărat audieri, activitatea comisiei nu constă numai în audieri. Este deja material care sosește la comisie și este mult de studiat. Repet, dorim un raport cât se poate de concludent", a mai declarat Fifor.

Și fostul lider liberal, Dan Radu Rușanu, a fost audiat. Astfel, el  precizat că întâlnirea din casa generalului Gabriel Oprea, din 6 decembrie, nu a avut drept scop influențarea rezultatului alegerilor, ci pregătirea viitoarei guvernări.

„În seara zilei de 6 decembrie (2009 — n.r.), la generalul Oprea acasă, nici nu s-au influențat, nici nu s-au fraudat alegerile. Acest lucru s-a întâmplat, influențarea alegerilor, pe tot cuprinsul zilei de 6 decembrie, la secțiile de votare prin acele liste suplimentare și, așa cum numeam la vremea respectivă, turism electoral, prin votul din Diasporă și prin inversarea cifrelor din procesele verbale. Acea inversare a cifrelor care în loc, dacă Mircea Geoană avea 1000 de voturi și Traian Băsescu — 800, la calcul în clipa în care s-a trecut la recapitulare s-a trecut invers, 800 pentru Geoană și 1000 pentru Traian Băsescu, aceea a fost influențarea", a spus Rușanu.

Totodată, el a precizat că persoanele prezente la Gabriel Oprea acasă  discutau despre viitoarea guvernare.

„În primul rând, sprijinirea Guvernului Boc II, care fără grupul independenților nu ar fi avut niciodată numărul suficient de voturi și, în al doilea rând, închiderea contestațiilor care ar fi fost încercate de PSD și PNL privind renumărarea voturilor. Renumărarea voturilor, repet, nu cele aprobate de CCR, ci cele anulate, care în nicio formă nu puteau să influențeze rezultatul votului, chiar dacă toate ar fi fost în favoarea lui Mircea Geoană, ci voturile de pe listele suplimentare, câteva sute de mii, probabil că voturile din Diasporă, care nu erau foarte multe, dar, în special, voturile din procesele electorale inversate", a afirmat Rușanu.

 

16.07: Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc. fostul premier Emil Boc și fostul senator PSD Cătălin Voicul vor fi audiați, săptămâna viitoare, în comisia parlamentară care anchetează alegerile din 2009, a anunțat președintele comisiei, Mihai Fifor.

„Luni ne vom întâlni cu domnul George Maior şi cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost preşedintele INS la data alegerilor. Pentru marţi, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Neţoiu, domnul Cătălin Voicu şi domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri domnul Emil Boc şi o s-o invităm pe doamna Laura Codruţa Kovesi. Azi se pregăteşte materialul de invitare pentru toţi cei pe care urmează să îi audiem săptămâna viitoare”, a spus Fifor.

15.30:  „Ceea ce poate face comisia din punctul meu de vedere este să îmbunătăţească legislaţia, mai ales că anumite aspecte care au prezentat disfuncţii la vremea respectivă sunt în vigoare şi azi. Deci, dacă poate face ceva, este să îmbunătăţească legislaţia. (…) Cred că trebuie să stabilească foarte multe lucruri şi din punct de vedere legislativ şi ce mai trebuie îndreptat. Nici în ziua de azi nu există posibilitatea reală de contestare. Orice partid vrea să conteste alegerile i se impune un temen de trei zile, dar Autoritatea Electorală Permanentă are la dispoziţie 6 luni să spună dacă e ceva în neregulă. Oricum, să dai AEP, care are toate instrumentele, 6 luni şi unui partid 3 zile să ofere ceva e…”, a declarat Dan Şova, potrivit News.ro.

Totodată, Șova a refuzat să-şi spună părerea despre corectitudinea scrutinului din 2009: „Mi-e greu să vă răspund la întrebarea asta pentru că asta ar însemna să mă poziţionez şi să spun dacă a câştigat candidatul nostru sau… Când am făcut contestaţia la CCR am sesizat nişte lucruri pe care le susţin şi azi. Au existat semne de întrebare justificate cu privire la aproximativ două sute şi ceva de mii de voturi, suspiciuni care nu însemnau neapărat schimbarea rezultatului din punctul meu de vedere, dar însemnau exact cum era în conformitate cu legea, ridicau suspiciuni în legătură cu modul de organizare a scrutinului”, a mai spus Şova.


Dan Șova și Dan Radu Rușanu vor fi audiați, miercuri, în Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, a anunțat Mihai Fifor, potrivit Agerpres. Săptămâna viitoare vor fi chemați la audieri Emil Boc și George Maior.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 i-a audiat marți pe Radu Berceanu și Gheorghe Flutur.

Comisia urmează să decidă în această săptămână dacă și când îl va chema la audieri pe fostul președinte Traian Băsescu, dar și în ce mod se va adresa Parchetului General pentru a evita situații precum cea a lui Anghel Iordănescu, care a refuzat să răspundă la întrebări pe motiv că este martor într-un dosar deschis de Parchetul General privind același subiect.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă