13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportDacian Cioloș și Anca Dragu urmează să fie audiați în Parlament, în...

Dacian Cioloș și Anca Dragu urmează să fie audiați în Parlament, în legătură cu rectificările bugetare din 2016

Fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru de Finanțe Anca Dragu urmează să fie audiați în Comisia de buget-finanțe din Parlament, a declarat, joi, președintele comisiei deputatul Leonardo Badea, informează Mediafax.

Totodată, la audieri ar putea fi chemați și reprezentanţi ai Consiliului Fiscal şi ai Curţii de Conturi.

„Dacă obţinem decalarea termenului, probabil că o să îl avem după ce se termină lucrările pe buget, după ce bugetul va fi votat în plen. Avem anumite puncte de vedere care sunt preliminare la momentul acesta, aşteptăm ca să audiem şi să încheiem această activitate de analiză. Noi am solicitat Birourilor Permanente o prelungire a termenelor, având motive obiective, ştim clar că o să vină bugetul. De asemenea, sunt motive legate de datele care sunt prezentate pe execuţie de ministerul Finanţelor. Aşteptăm un răspuns de la Birourile Permanente şi vom stabili un program în funcţie de acest răspuns pentru a ne încadra exact în termenul ce va fi stabilit de Birourile Permanente”, a spus preşedintele Comisiei de buget a Camerei, Leonard Badea, despre raportul comisiei de anchetă.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, parlamentul a aprobat proiectul de hotărâre privind efectuarea unei anchete parlamentare care să verifice condițiile în care s-au realizat rectificările bugetare din lunile august și noiembrie 2016, cu 248 d voturi „pentru” și 102 „împotrivă”, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului, comisiile pentru buget-finanțe din cele două Camere ale Parlamentului vor trebui să identifice răspunsurile la mai multe întrebări, printre care: „Care este modul în care s-au constituit veniturile potențiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă?”, „Care sunt instituțiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri și care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituție în parte?”, „Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016?”, „Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcției bugetului pentru anul 2016?”

În 16 ianuarie, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a afirmat că gaura din buget despre care s-a discutat în ultima perioadă reprezintă, de fapt, o estimare neralistă a încasărilor bugetare, care a condus la rectificări bugetare pozitive, în loc că acestea să fie negative, potrivit Mediafax.

„Am evitat să folosesc cuvântul gaură în buget. Ceea ce am spus este că de fapt este discutabil comportamentul politicianist al celor ce au guvernat anterior. De ce s-a operat o rectificare bugetară pozitivă când era clar că nerealizările la încasările bugetare sunt mari. Cred că s-a încercat să se evite o rectificare bugetară negativă”, a declarat Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor.

Totodată, el a mai precizat că un raport al Curții de Conturi va face lumină, în acest caz. „Guvernul Cioloş nu a furat banii, ci a evitat să ţină cont de realitatea din teren şi a făcut rectificări bugetare pozitive”, a mai spus ministrul Finanţelor.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă