14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCum vrea PSD să închidă gura ong-urilor critice

Cum vrea PSD să închidă gura ong-urilor critice

 

Asociațiile critice la adresa PSD ar putea rămâne fără finanțare publică, potrivit unei legi inițiate de doi parlamentari social-democrați.

Iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care înăspreşte condiţiile de funcţionare a ONG-urilor a fost adoptată tacit de plenul Senatului. Termenul de adoptare tacită era  20 noiembrie iar proiectul nu a mai fost dezbătut în plen din lipsă de cvorum, după ce majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala.
Pentru a fi de utilitate publică, o organizaţie neguvernamentală (ONG) „nu trebuie să fi desfăşurat în ultimii doi ani şi nici în prezent activităţi politice de orice fel, activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire sau opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales”. Sancționarea opoziției față de un partid politic este o prevedere de ordin general care poate afecta ONG-uri incomode. În acest an, mai multe asociații au fost au criticat acțiuni ale PSD, inclusiv adoptarea ordonanței 13 sau noua tentativă de modificare a legilor justiției, criticată de 60 de ong-uri. Statutul de utilitate publică oferă ong-urilor dreptul la sedii închiriate gratuit,  acces la resurse bugetare și facilități fiscale. ”Monitorizarea şi sancţionarea partidelor şi a oamenilor politici reprezintă o funcţie de bază a organizaţiilor non-guvernamentale şi aceasta nu trebuie sub nicio formă îngrădită”, afirmă Ovidiu Raețchi (PNL), care a comparat inițiativa PSD cu demersurile din Rusia sau China.

Cum se pune un ong pe butuci
Inițiativa legislativă reglementează domeniile de activitate, stabilind și o pondere a acestora pentru statutul de activitate publică :  40% servicii sociale, 30% educație, 10% știință, cercetare, inovație, mediu, protecția consumatorului, 10% valori naționale și ale minoritților naționale, 10% diplomație și relatii internaționale, militar-apărare, cultul eroilor. ”Această enumerare limitativă exclude categorii importante de la obținerea acestui statut, cum sunt ONG-urile cu profil civic sau cele care au drept misiune apărarea drepturilor omului”, atrage atenția Platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloș.
Proiectul prevede prevede dizolvarea unui ONG în 30 de zile dacă nu respectă obligaţia de a raporta bianual, în Monitorul Oficial, sursele de venit şi cheltuielile. ONG-urile vor avea  obligația menționării pentru fiecare venit în parte a persoanei sau a activității care a generat venitul respectiv. ”Acest lucru nu numai că încalcă legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal și dreptul la viață privată al oricarui donator, dar reprezintă un atac direct la mediul asociativ și la activitatea acestuia”, menționează România 100. Legislația în vigoare prevede că ONG-urile trebuie să depună situații financiare anuale, conform legislației fiscale. ”Modificarea legislativă pleacă de la premisa că ONG-urile trebuie să fie supravegheate şi controlate într-o măsură mai mare decât firmele, ca şi cum ar fi periculoase, iar singurul rezultat va fi îngreunarea activităţii acestora”, a comentat Ovidiu Raeţchi.  

Dragnea: Soros a finanțat răul
După manifestațiile provocate de ordonanța 13, președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului Grindeanu să analizeze activitatea asociațiilor neguvernamentale. „Să facă o analiză să vedem dacă într-adevăr toate și-au dovedit utilitatea publică. De asemenea, fiind de utilitate publică, beneficiind și de fonduri publice, trebuie să se facă o verificare riguroasă a modului cum au fost cheltuiți banii”, afirma Liviu Dragnea. El l-a atacat pe omul de afaceri George Soros. „Acest om și fundațiile și structurile pe care le-a înființat de ani de zile în România cred că, din anii 90, a finanțat răul în România, a finanțat acțiuni care niciuna nu a făcut bine în România”, a spus Dragnea. Guvernul a anunțat pe 20 martie că va face o verificare iar a doua zi, 21 martie, Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae au depus proiectul care modifică regulile de acordare a statutului de utilitate publică.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă