7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportVIDEO Ionuț Mișa a anunțat care sunt instituțiile care vor primi bani...

VIDEO Ionuț Mișa a anunțat care sunt instituțiile care vor primi bani în plus la rectificarea bugetară. Sevil Shhaideh și Răzvan Cuc vor avea fonduri mai puține

UPDATE 17.40: Ministerul Agriculturii, cel de Interne, Administrația Prezidențială, serviciile secrete și cele două camere ale Parlamentului sunt printre instituțiile care primesc bani în plus la actuala rectificare bugetară, potrivit Agerpres.

La Ministerul Agriculturii a fost suplimentată suma de 1,775 miliarde de lei pentru schemele de plăți directe pe suprafață. De asemenea, la Ministerul Afacerilor Interne va fi un plus de 1,160 miliarde lei în principal pentru asigurarea mentenanței aeronavelor și a echipamentelor pentru intervenție și plată drepturilor salariale și pensiilor.

  Ministerul Sănătății are un plus de 207 milioane lei pentru plata salariilor personalului medical, Ministerul Muncii, un plus de 95,9 milioane lei, iar cheltuielile se majorează cu 795 milioane de lei pentru plata drepturilor de asistență socială și creștere a copiilor.

La Ministerul Finanțelor va fi rectificare pozitivă de 426 milioane lei pentru drepturile salariale, la Ministerul Justiției, un plus de 357 milioane lei pentru drepturi salariale și hotărâri judecătorești, la Ministerul Mediul de Afaceri, 247 milioane de lei pentru programele de sprijin a IMM-urilor.

De asemenea, vor primi sume în plus toate serviciile secrete, Administrația Prezidențială și cele două camere ale Parlamentului.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) vor avea diminuate bugetele, în urma rectificării bugetare, a adăugat șeful de la Finanțe.

16.30: Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a precizat că autoritățile propun, la prima rectificare din acest an, o suplimentare a cheltuielilor ca urmare a modificării proiecției de creștere a economiei de la 5,2%, la 5,6%.

„Ca urmare a luării în considerare a creșterii economice de 5,6%, față de 5,2% cât a fost avut în vedere la elaborarea legii bugetului la începutul acestui an și a unui PIB de 837,1 miliarde lei, față de 815,2 miliarde cât s-a estimat inițial prin proiectul de act normativ, se propune o suplimentare a cheltuielilor", a spus Ionuț Mișa.

El a precizat că în primul semestru din acest an produsul intern brut a înregistrat o creștere reală de 5,8%, „deci peste estimări, datorită consumului, investițiilor private și cererii externe".

„Consumul nu a fost principalul element de creștere economică și a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Nu a fost doar consumul cel care a generat creștere economică. Rata de creștere a exporturilor de bunuri și servicii a fost de 8,7% în semestrul I din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016. Contribuția exportului net la creșterea reală avută în vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2017 a fost de 1,3 procente. Pe latura ofertei sunt de evidențiat valoarea adăugată brută din industrie care s-a majorat cu 7,3%, cea din servicii cu 6,3%, iar cea din agricultură cu 2,3%. Dacă ne raportăm la volumul producției industriale din 2017, acesta a crescut cu 8% față de aceeași perioadă a anului anterior, fiind cea mai mare creștere pentru această perioadă de timp pe parcursul ultimilor 3 ani. Această creștere s-a datorat producției bunurilor de capital care s-a majorat cu 12,7%. De asemenea, cea mai mare contribuție la creșterea producției industriale a avut-o cererea externă, produsele românești devenind din ce în ce mai competitive pe piața externă", a mai spus Ionuț Mișa.

16.20: Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că rectificarea bugetară va fi pozitivă.

„Rectificarea pe care domnul ministru de Finanţe Mişa o va prezenta este pozitivă. Când ai o rectificare pozitivă nu pote fi vorba de lipsă de bani pentru lefuri, pensii ş.a.m.d. A fost o alarmă falsă. Am mai spus-o, o mai spun încă o dată: am vorbit, sunt bani”, a spus Mihai Tudose.

15.45: Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, vineri, care sunt instituțiile publice care vor primi mai mulți bani, în urma rectificării bugetare. Astfel, cele mai multe fonduri vor ajunge la Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Munisterul Muncii, Ministerul de Finanțe, Ministerul de Justiție și Serviciul Român de Informații (SRI).  Vor avea mai puțini bani Ministerul Dezvoltării Regionale și Mnisterul Transporturilor. 

Ministerele care vor primi bani in plus:

Ministerul Agriculturii – 1,5 mld lei

Ministerul Administratiei si Internelor – 1,1 mld. lei – pentru mentenanță aeronave achizitionate, echipamente pentru interventie si drepturi salariale si de pensii

Ministerul Sanatatii – 207 mil lei, pentru asigurare drepturi salariale

Ministerul Muncii – 95,9 mil lei

Ministerul Finantelor – 426,6 mil lei plata drepturi salariale si plata despagubirilor pentru restituirea proprietatilor

Ministerul Justitiei: 357,4 mil lei in principal pentru salarii si plata hotararilor judecatoresti

SRI – 298,9 mil lei pentru salarii si pensii, plus programe majre de achizitii

Ministerul Comertului – 247,9 mil pentru finantare programe

Ministerul Public – 203,5 mil lei salarii

SGG – 181,9 mil lei


Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa a declarat, într-un interviu pentru ZF, că România nu va depăşi ţinta de deficit, iar la rectificarea bugetară se vor lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze fondurile, printre care şi Ministerul Transporturilor.

„Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Dar a fost premierul la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea.

Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte execuţia bugetară, Ionuţ Mişa a spus că: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă