11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCum se conturează echipa lui Klaus Iohannis

Cum se conturează echipa lui Klaus Iohannis

Posibila numire a lui Dan Mihalache în fruntea Cancelariei prezidențiale este contestată de mai mulți intelectuali, în timp ce foștii democrat-liberali fac lobby pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în acest post.

Mai mulţi intelectuali – printre care Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu sau Vladimir Tismăneanu – i-au transmis lui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, că au fost “uimiţi” citind o listă a posibililor săi consilieri. Ei afirmă că, în cazul celui propus pentru șefia Cancelariei, Dan Mihalache “antecedentele nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil”, enumerând faptul că a lucrat pentru Adrian Năstase și Crin Antonescu, dar și faptul că a criticat parteneriatul româno-american. Iohannis a precizat că va ține seama de semnalul primit, fără a da un răspuns punctual.  “Îi asigur pe semnatarii ei că rămân credincios promisiunilor și angajamentelor pe care mi le-am luat față de românii din țară și din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri”, a scris Iohannis pe contul său de Facebook.

Răspunsul lui Iohannis a alimentat zvonurile privind o eventuală retragere a lui Mihalache, dar surse din PNL au afirmat că propunerea nu va fi retrasă. Disputa este, însă, puțin probabil să fie stopată pentru că în noul PNL taberele se luptă pentru influență. Neoficial, democrat-liberalii sprijină nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru acest post, din dorința de a avea un om în apropierea lui Iohannis. Cele două partide au fuzionat, oficial, dar până acum împărțirea funcțiilor s-a făcut după logica unor partide separate. Mihai Răzvan Ungureanu a evitat un răspuns direct în privința Cancelariei prezidențiale.”Nu confirm, dar nici nu infirm. Preşedintele Klaus Iohannis îşi va prezenta singur echipa. Voi fi aproape de el, indiferent de poziţia mea”, a spus Ungureanu.

De unde vine expertiza pe Externe

În paralel, Iohannis și-a stabilit, de principiu, restul consilierilor, completând echipa pe zona de politică externă. Viitorul consilier pentru politică externă al președintelui ales ar urma să fie un diplomat de carieră, fiind vehiculat în acest sens numele ambasadorului Lazăr Comănescu, cu condiția ca acesta să se retragă din corpul diplomatic. Comănescu a fost pentru câteva luni ministru al Afacerilor Externe în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Iohannis ar urma să aibă și un consilier pentru afaceri europene. În PNL este vehiculat pentru această poziție numele lui Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu și fost ministru al Afacerilor Europene. Președintele ales ar urma să aibă și un consilier pentru relația cu Republica Moldova, cel mai probabil sociologul Dan Dungaciu.

Săptămâna trecută, câțiva dintre consilierii doriți de Iohannis s-au deplasat la Cotroceni pentru a prelua dosarele de la consilierii lui Traian Băsescu. Pe lângă Mihalache, printre aceștia s-au numărat  liderul grupului PNL din Cameră, George Scutaru, consilier pe probleme de siguranță națională, istoricul Andrei Muraru, care se va ocupa de relația cu societatea civilă, sau Cosmin Marinescu, conferențiar la ASE, consilier pe probleme economice.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă