15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCum a devenit Tudorel Toader avocatul lui Liviu Dragnea

Cum a devenit Tudorel Toader avocatul lui Liviu Dragnea

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a prezentat ieri la CCR pentru a susține că DNA nu poate ancheta hotărâri de Guvern. Dacă judecătorii CCR ar admite sesizarea în cazul Belina, procurorii ar putea fi obligați să abandoneze ancheta, ale cărei fire duc către președintele PSD.

 

Curtea Constituţională a României (CCR)  a amânat până pe 23 noiembrie o decizie privind sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare ancheta DNA legată de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut în faţa judecătorilor CCR, că aprecierea legalităţii unei hotărâri de guvern este de competenţa instanţei de contencios-administrativ, iar oportunitatea este de competenţa decidentului, nu a procurorilor DNA. ”După ştiinţa mea, din cele aproape 1000 de infracţiuni câte găsim, în partea specială a Codului şi în legile speciale, nu avem nicio infracţiune care să constea în fapta guvernului de a adopta o hotărâre de guverncu încălcarea normelor de tehnică legislativă. Prin urmare, dacă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA, procurorul, în general, nu are competenţa, abilitatea legală constituţională să ancheteze”, a adăugat ministrul. Toader, fost judecător al CCR între 2006 și 2016, a apărut în fața foștilor săi colegi, explicând că a făcut acest pas pentru că aşa l-a rugat premierul Mihai Tudose.
De cealaltă parte a baricadei, Simona Ricu (Parchetul General)  a afirmat că o acceptare a sesizării echivalează cu o exonerare de răspundere penală a funcţionarilor publici cu rang înalt.” Se încalcă principiul statului de drept. Nu se poate ca în România secolului 21 să vină un funcţionar cu rang înalt şi să impună unde să facă procurorul ancheta penală”, a susținut reprezentantul procurorilor.
Tudorel Toader a replicat imediat. ” Cred că temerea doamnei procuror este nejustificată, că nimeni nu reduce din competenţa procurorului, doar ce s-a cerut prin sesizare, procurorul să ancheteze infracţiuni, dar să nu se subtituie nici instanţei de contencios-administrativ şi nici guvernului, emitentului actului.”, a comentat ministrul.

Bătălie cu miză uriașă
Călin Popescu Tăriceanu a reputat, deja, o victorie în fața DNA după ce, la începutul anului, CCR a decis că procurorii nu pot ancheta ordonanțele de urgență. Decizia CCR menționată, luată după anchetarea emiterii ordonanței 13,  nu se referă, însă, și la hotărârile de Guvern.
Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită pentru pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP. În 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman, prin două hotărâri de Guvern. Ulterior, Insula Belina a fost cedată Tel Drum iar, într-un alt dosar deschis recent, procurorii susțin că firma este deținută de Liviu Dragnea prin interpuși.
Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern, în cazul Belina. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.”

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a calificat drept ”complexă” solicitarea preşedintelui Senatului dar a dat asigurări că va fi tratată ”cu toată seriozitatea”.
 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă