7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportCulisele ședinței în care Mișu Negrițoiu a scăpat de revocare: Groparul asigurărilor...

Culisele ședinței în care Mișu Negrițoiu a scăpat de revocare: Groparul asigurărilor a fost salvat de fuga aleșilor

Un scandal în plenul Parlamentului a provocat o lipsă de cvorum având ca efect amânarea revocării președintelui ASF, Mișu Negrițoiu. În mod ciudat, din sală au plecat și o parte a parlamentarilor ALDE și PSD, care nu erau implicați în scandal.

Parlamentul nu a reușit, nici marți, să îl revoce pe Mișu Negrițoiu din fruntea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după o ședință a plenului reunit care ridică numeroase semne de întrebare. Astfel, pe ordinea de zi se afla un raport de revocarea acestuia, întocmit de comisiile de specialitate în luna octombrie a anului trecut.

Teoretic, părea o formalitate: în afară de șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu -(ALDE), niciun lider politic nu se poziționase în favoarea lui Mișu Negrițoiu. În aceste condiții, revocarea a fost introdusă la punctul șapte pe ordinea de zi a unei ședințe comune a Senatului și Camerei Deputaților, care a analizat, ieri, mai multe subiecte.

În jurul orelor 13, parlamentarii au aprobat modificarea Regulamentului ședințelor comune pentru a schimba atribuțiile comisiilor de anchetă cu 198 de voturi „pentru” și 119 voturi „împotrivă”. Cu alte cuvinte, în sală erau prezenți 307 parlamentari, la un cvorum de 233, din cei 465 de parlamentari. Ulterior, însă, la dezbaterea următorului punct legat de modificarea statutului senatorilor și deputaților, tot pentru întărirea atribuțiilor comisiilor de anchetă, a izbucnit un scandal.

Fața vizibilă: Opoziția pleacă din sală

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a fost cel care a dat tonul jignirilor, el luând cuvântul după Corneliu Bichineţ (PMP) „Colegul meu de la Vaslui – tot Vasluiul: violuri și discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”, și-a început discursul Bacalbașa. El a continuat prin a-i poci numele șefei PNL, Raluca Turcan, căreia i s-a adresat cu „Gurgan, Curcan“. „Dă cu «labele», vezi că faci fractură, vezi domnișoară că faci fractură și pe urmă nu mai poţi să… votezi”, a declarat Bacalbașa, către o deputată USR, făcând totodată un gest obscen cu mâna dreaptă ridicată în sus și pendulând antebraţul.

Parlamentarii USR au părăsit sala în semn de protest. „Am decis cu toții să ieșim din sală pentru a protesta față de nivelul suburban la care a ajuns Parlamentul”, a explicat liderul USR, Nicușor Dan. Gestul a fost urmat și de o parte a senatorilor și deputaților PNL. Cu toate acestea, PSD și ALDE aveau majoritatea fără opoziție și în plus se bucură și de sprijinul parlamentar al UDMR. Însă, la adăpostul scandalului au plecat din sală și parlamentarii ALDE, chiar dacă acest partid nu era vizat de jignirile din plen. De asemenea, au părăsit sala și o parte din parlamentarii PSD.

Joc de culise ALDE-PSD

Parlamentarii ALDE au profitat, de fapt, de ocazie pentru a părăsi sala, în condițiile în care Mișu Negrițoiu este sprijinit de secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu. Acesta are o influență serioasă asupra liderului Călin Popescu Tăriceanu. În ședința Birourilor reunite din 18 aprilie, Tăriceanu a refuzat să pună subiectul pe ordinea de zi a plenului, în timp ce Dragnea era plecat din țară. Între timp, potrivit unor surse parlamentare, Dragnea ar fi negociat revocarea lui Negrițoiu cu PNL, fapt care a stârnit nemulțumirea lui Tăriceanu. Acesta vrea ca subiectul să fie discutat în coaliția de guvernare. „Dragnea i-a arătat pisica lui Tăriceanu, vrând să arate că are majoritate și fără ALDE. Trebuie să știm dacă mai există sau nu coaliție majoritară”, au afirmat surse din acest partid. Unii dintre liderii ALDE spun că ar pune umărul la revocarea lui Negrițoiu, dacă partidul lor ar primi un post de vicepreședinte al ASF.

Negocierile dintre Dragnea și liberali i-ar fi deranjat și pe o parte dintre parlamentarii PSD, afirmă surse social-democrate care au insistat să își păstreze anonimatul. Aceștia nu au curaj să i se opună pe față lui Liviu Dragnea, dar au părăsit lucrările fiind nemulțumiți de faptul că, pentru debarcarea lui Negrițoiu, liderul PSD ar fi oferit PNL patru funcții grele, care erau dorite și de unii social-democrați. Este vorba de posturile de viceguvernator al BNR (Eugen Nicolăescu), vicepreședinte ANRE (Teodor Atanasiu), inspector de audit la Curtea Conturi (Anca Boagiu) și CNSAS (Sulfina Barbu).

În aceste condiții, la ora 13.30 președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD) a anunțat suspendarea lucrărilor fără a face nicio referire la numărul de parlamentari rămași în sală. „Stimați colegi, din păcate secretarii de ședință m-au informat că nu este cvorum”, a concluzionat Vlase.

Dragnea insistă, Tăriceanu amână

Din toamna anului trecut, Parlamentul se străduie să-l schimbe pe Mișu Negrițoiu de la conducerea ASF și nu reușește.

În octombrie 2016, comisiile parlamentare economice și de buget au elaborat un raport în care arătau că Mișu Negriţoiu nu mai îndeplinește condiţiile prevăzute în legea de funcţionare a ASF.

Pe 12 aprilie 2017, președintele PSD, Liviu Dragnea, relua propunerea, susținând că Negrițoiu ar fi lansat zvonurile privind intenția PSD de a naționaliza fondurile private de pensii. „În ceea ce privește acest scandal, este pornit de la domnul Mișu Negriţoiu, președintele ASF, care știe că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF”, a spus Dragnea.

Acesta a plecat însă în vacanță și, în absența sa, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a blocat procedura de schimbare a conducerii ASF.

La 18 aprilie, Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului urmau să decidă ca raportul din 2016 să fie transmis plenului, dar documentul nu a mai fost pus în discuție. „Autoritatea a luat, cel puţin așa consider eu, măsurile care se impuneau în faţa unei acţiuni de dezinformare gravă cu efecte extrem de negative nu numai asupra celor care sunt participanţi în pilonul II de pensii”, a spus Tăriceanu.

Întors din vacanța de Paște, pe 20 aprilie, Dragnea a insistat asupra schimbării lui Negrițoiu: „Am întrebat și eu azi cine și de ce întârzie punerea pe ordinea de zi a acelui raport, n-am reușit să aflu. Cu prima ocazie, care va fi foarte, foarte repede, vom discuta acel raport (…) ca să rezolvăm odată problema de la ASF”.

Carieră în comerțul exterior ceaușist

Mișu Negrițoiu are 67 de ani și a lucrat, înainte de 1989, la Ministerul Comerțului Exterior, instituție considerată o unitate a Securității ceaușiste. El a fost numit în anul 1982 ca înlocuitor temporar al șefului Agenției economice românești din New York, apoi al șefului Biroului comercial din Los Angeles. În anul 1984, devine atașat olimpic al României la Jocurile Olimpice de Vară de la Los Angeles. După 1990, a fost promovat cu ajutorul lui Ion Iliescu în pozițiile de ministru de stat în guvernul Văcăroiu, consilier prezidențial (1994-1996) și, din 1996 până în 1997, a fost deputat PSD.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă